Yunanistan'ın en önemli deprem uzmanlarından olan Atina Üniversitesi'nin jeoloji profesörü Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depremiyle ilgili açıklama yaptı.

Lekkas, Japonya'da meydana gelen 7,4'lük depremle ilgili olarak, "Japonya'da kolektif bilinç, takım çalışması, itaat ve disiplin var. Bunlar birçok ülkede yok. Çok organizeler ve eğitimliler ve zihinsel olarak bizden çok daha farklılar" derken, kendi ülkesiyle Türkiye'nin öyle olmadığını belirtti.

Lekkas, "Yunanistan'da depremle ilgili girişim yok. Binaların statik yeterlilik belgesi olmalı. Bu yasal bir düzende yapılmalı. Özel binalar denetlenmeli, elden geçirilmeli" dedi.

İstanbul'da büyük bir deprem gerçekleşme ihtimalinin olduğunu vurgulayan Lekkas şöyle konuştu:

"İstanbul için evet, büyük bir olay bekliyoruz. Bunlar ülkenin tüm bilim insanlarının ortak görüşleri. Yani bu sadece bir zaman meselesi. Ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olacak, yani enerji o kadar yoğunlaşacak. Ve tabii ki şehrin büyük bir kırılganlığı var. Nüfusu 20 milyon ve şu anda binaların üçte biri çok eski. Üçte biri de Antakya ve Adana'daki gibi yeni binalar. Toplam 8'i geçmez. Bütün fay kırılırsa 7.7 ya da 7.8 civarında olur. Nispeten dar bir alana 20 milyon kişi sıkıştığında, kayıplar olması kaçınılmaz. Tabii ki depremin senaryosu, yani ne zaman ve nasıl olacağı da önemli. Umalım ki fay aralıklı olarak daha küçük depremlerle kırılsın ve örneğin Antakya'da olduğu gibi büyük etkilerle karşılaşmayalım"

Editör: Gürel Yurttaş