Seyahat sağlık sigortası, yurt içerisinde gerçekleştirilecek ticari ya da turistik geziler özelinde isteğe bağlı yaptırılabilen bir güvence niteliğindedir. Türkiye sınırları dışındaki yolculuklar için de seyahat sigortası için benzer durumun geçerli olduğunu düşünülür. Oysa yurt dışına yönelik seyahatin yapılacağı ülkeye bağlı olarak farklı uygulamalar söz konusudur. Yani daha net bir ifade ile seyahat sağlık poliçesi belirli durumlarda zorunlu olarak yaptırılması gereken bir prosedür olma özelliği taşır.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Hangi Durumlarda Zorunludur?

Seyahatlerde meydana gelebilecek çeşitli risklere karşı kapsamlı güvenceler sunan yurt dışı seyahat sigortasının hangi durumlarda zorunlu olduğu gidilecek ülkeye göre değişkenlik gösterir. Bu duruma net bir yanıt vermenin en pratik yöntemi ise seyahat edilecek ülke ile Türkiye arasındaki vize anlaşmasını incelemektir. Eğer vize muafiyeti söz konusuysa seyahat sigortası yaptırma zorunluluğu yoktur. Bu tarz ülkelere gidilirken poliçe yaptırma inisiyatifi tamamen kişinin kendisine aittir.

Bu duruma karşılık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulayan ülkelere yolculuk öncesinde mutlaka yurt dışı seyahat sigortası yaptırılması gerekir. Vize başvurusu esnasında seyahat sigortası poliçesi talep eden ülkelerin başında İngiltere, Amerika Bileşik Devletleri ve Kanada gelir. Schengen Bölgesi sınırları içerisinde yer alan 27 ülke için de benzer durum mevcuttur. Dolayısıyla vize uygulaması olan ülkelere giriş izni için başvuruda bulunurken seyahat süresini kapsayan sigorta poliçesinin olması zorunludur.

Zorunlu olmasa bile seyahat sağlık sigortası yaptırmak, sağladığı avantajlar bakımından önemlidir. Örneğin, seyahat sigortası yaptırıldığında yabancı bir ülkede sağlık sorunları ile karşılaşıldığında anlaşmalı kurumlarda kaliteli sağlık hizmeti almak mümkün hâle gelir. Poliçe ayrıca eşyaların ve değerli evrakların kaybolması durumuna yönelik de çeşitli teminatlar sunar. Hatta sigorta şirketi bazında kapsamı değişmekle birlikte birçok asistan hizmetinden faydalanılabilir.

Seyahat Sigortası Ne Zaman ve Nasıl Yaptırılır?

Seyahat sigortasının geçerli sayılabilmesi için yolculuğa çıkılmadan önce yaptırılması şarttır. Eğer seyahat için vize alınması mecburiyeti söz konuysa, gidilecek ülkenin konsolosluğuna başvuru yapılmadan önce poliçenin düzenlenmesi gerekir. Vize başvurularına yönelik düzenlenen poliçelerde, sigorta başlangıcı seyahatin başlayacağı gündür. Bitiş de seyahatin sona erdiği ve yurda giriş yapılacağı gündür.

Seyahat için yurt dışı sigortası yaptırmak için farklı seçenekler değerlendirilebilir. Bu açıdan bakıldığında acenteler ve sigorta şirketlerinin satış ofisleri, poliçe edinmek için en cazip seçenekler olarak değerlendirilir. Online sigortacılık platformlarına başvurularak da onlarca teklife kolayca ulaşılabilir. Böylece fiyat avantajı elde etmek için ekstra enerji ve zaman harcamaya gerek kalmaz.

Seyahat sigortası poliçesi oluşturulurken kişinin ya da kişilerin kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulur. Bu bilgilerin yanı sıra seyahate çıkılacak ve geri dönülecek tarihlerin doğru biçimde belirtilmesi önemli bir konudur. Poliçe düzenlenirken gidilecek kıta veya ülke hakkında bilgi sigortayı yaptıran konumundaki kişiden talep edilir. Bu bilgiler ışığında poliçe prim tutarı belirlenir. Prim ödemeleri ise kredi kartı, nakit veya banka havalesi gibi yöntemler vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. Seyahat sağlık sigortası fiyatları da yine teminatlara göre değişmektedir.

Poliçe Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Seyahat sigortası yaptırırken poliçe üzerinde yazan bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. Özellikle kimlik bilgileri ve seyahat tarihi ile ilgili hatalar, vize başvurusundan olumsuz cevap alınması ya da seyahat sırasında teminatlardan yararlanılamaması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Başvuru aşamasında ayrıca “92 gün kuralı” adı verilen uygulamaya da dikkat edilmelidir. Uzun süreli sigorta poliçelerinde geçerli bu uygulama doğrultusunda ülkeye dönüş yapılmadan 92 günü aşan seyahatlerde teminatlar geçersiz hâle gelir. Eğer seyahat süresi 92 günü aşıyorsa, seyahat sağlık poliçesine ek olarak yurt dışı teminatlar içeren kişiye özel sağlık sigortası yaptırmak daha iyi bir seçenek olabilir.

Editör: İrem Nur Kaya