Hazreti Osman Cennetle müjdelenen on sahabeden biriydi vebununda ötesşnde Ebu Hüreyre ra'ın anlattığına göre Hz. Peygamberden iki kez Cenneti satın almıştı.

Hicretten sonra Medinede su sıkıntısı başgöstermiş, Rume isimli bir şahsın da parayla suyunu sattığı bir su kuyusu vardı.

Allah Rasulü sav bu kuyuyu satın alıp, müslümanlar için hibe edecek birisi için Allah'ın Cennetini vereceğini söylemiş, Hz. Osmanda bu kuyuyu satın alarak müslümanların istifadesine sunmuştu.

Daha sonraları bu kuyu, ''Bi'ri Osman'' olarak anılacak, belkide yüz yıllarca devam edecek olan iyilik hareketi olan Vakıfların ilk örneği olacaktı.

Ebu Hüreyre'nin bahsettiği diğer olayda Tebuk seferine gidecek olan '' Ceyşül-Usre'yi''. tez. Osman sayısız yerde mü'minleri maddi imkanları ile desteklemiş, Harem civarındaki yerleri satın alarak Mescidi Haramı genişletmiş sınır taşlarınıda yenilettirmiştir.

Mescidi Nebevi'yi de yeniden inşa ederek malını Allah yolunda kullananalarda ilkelerden ve öncülerden olmuştur.

İslamiyeti kabul ettikten sonra her cuma bir köle azad ederdi. Hz. Osman azad edecek köle bulamazsa diğer cuma günü iki köle azad ederdi.

KENDİSİNDEN MELEKLER BİLE HAYA EDERDİ..

Hz. Peygamber, kendisini güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen peygamber olarak anlatır.

Hz. Osmanı kendisine en çok bu yönden benzettiği için derin muhabbeti vardı.

Hz. Aişenin odasında yanına gelen Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer ile sohbet ederken içeri hz. Osman'ın girişiyle oturuşunu değiştirir ve kendisini o şekilde karşılar.

Ne varki, Hz Osmanı diğer dostlarından ayıran diye meraktadır eşi haliyle. Ona cevabı ise, Hz. Osmanın neden islam tarihinde haya senbolü  olduğunun isbatıdır.

Meleklerin bile haya ettiği kimseden benim haya etmemem doğruolmaz.  Yemin ederim ki, Melekler Allah ve Rasülünden haya ettikleri gibi,Osmandan haya ederler buyrdu.