Türkiye 14 Mayıs seçimlerine doğru koşar adımlarla giderken, anket firmalarının çalışmaları ve açıkladıkları anket sonuçları da dikkat çekiyor. Areda Survey tarafından 12 hafta arayla yapılan iki anket sonucu seçimin kaderiyle ilgili ipuçları verdi. 12-14 Nisan tarihleri arasında yapılan son anket ile 2 hafta önce 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında yapılmış olan anket kıyaslanınca bakın ortaya nasıl bir manzara çıkıyor?

Siyasal iletişimci Ferhat Murat, Areda Survey tarafından 10 bin 136 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonucunu değerlendirdi. 12-14 Nisan tarihleri arasında yapılan ankete katılan vatandaşlara ilk olarak "14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde kime oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

KİME OY VERECEKSİNİZ?

Areda Survey'in en son anketine göre, "14 Mayıs'ta kime oy vereceksiniz?" sorusuna yüzde 50.8 "Recep Tayyip Erdoğan" karşılığı verirken, yüzde 43.1'i "Kemal kılıçdaroğlu" dedi. Muharrem İnce yüzde 4.5, Sinan Oğan ise yüzde 1.6 oranında rağbet gördü.

Vatandaşlara seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında ikinci tura kalması halinde kime oy verecekleri de soruldu. Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre Başkan Erdoğan'ın ikinci turda da seçimi kazandığı görülürken şu sonuçlar elde edildi:

İkinci tura kalırsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenler yüzde 52.5 olarak çıkarken, Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğini söyleyenler yüzde 47.4 çıktı...

Katılımcılara son olarak "Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.  Anket sonuçlarında AK Parti'nin CHP'ye büyük bir fark attığı dikkatlerden kaçmazken Saadet Partisi, Demokrtat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin CHP listesinden seçime girme kararının anket sonuçlarına da yansıdığı görüldü.

Areda Survey anketi sonuçlarına göre 'bu pazar seçim olsa' AK Parti yüzde 40.4, CHP yüzde 25.5, HDP yüzde 10.3, İYİ Parti yüzde 7.6, Memleket Partisi yüzde 3,1, Yeniden Refah Partisi ise yüzde 1,6 Türkiye İşçi Partisi yüzde 0,9, Zafer Partisi yüzde 1, BBP ise yüzde 0,3.

BABACAN, DAVUTOĞLU, KARAMOLLAOĞLU YÜZDE 0,5 ETMİYOR

Areda Survey anketi sonuçlarına göre, Ali Babacan'ın DEVA Partisi, Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin oylarının toplamı yüzde 0.5 edebiliyor. 

Areda Survey'in son anket sonuçlarını 28 Mart-1 Nisan tarihli araştırma ile karşılaştıran siyasal iletişimci Ferhat Murat, AK Parti'nin yukarı yönlü trendine dikkat çekti. Başkan Erdoğan'ın oy oranı ise 2 haftada yüzde 0,2 artış kaydetti. 28 Mart-1 Nisan tarihindeki ankette elde edilen sonuçlar ise şöyleydi:

İKİ HAFTA ÖNCEKİ ANKET NE DİYOR?

2 hafta önceki anketti, vatandaşlara "Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olursa hangi adaya oy veririsiniz?" sorusu yöneltildi. Vatandaşların yüzde 50,6'sı Recep Tayyip Erdoğan cevabı verirken yüzde 41.8'i Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 5,5 Muharrem İnce, Yüzde 2.1'i ise Sinan Oğan diyordu... 

Ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ise şu sonuçlara ulaşılacağı kaydedildi:

Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52,8
Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 47,2

14 Mayıs'ta yapılacak olan genel seçimlere ilişkin ise ankete katılanlara "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu soruldu.
AK Parti, yüzde 40
CHP, yüzde 23,7
HDP, yüzde 10,6
MHP, yüzde 8,1
İYİ Parti, yüzde 7,5
Memleket Partisi, yüzde 3,6
Yeniden Refah Partisi, yüzde 1,9
Zafer Partisi, yüzde 1,3
TİP, yüzde 0,8
DEVA Partisi, yüzde 0,5
Saadet Partisi, yüzde 0,4
Gelecek Partisi, yüzde 0,4
BBP, yüzde 0,3
HÜDAPAR, yüzde 0,2

Editör: İrem Nur Kaya