Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Brüksel'de katıldığı AB Liderler Zirvesi'nde konuştu.

Zirve sürerken Brüksel'de radyoya açıklamalarda bulunan Orban, şunları söyledi:

"Macaristan'dan Brüksel'e gelmek garip bir his. Macaristan normal bir ülke, sakin ve makul bir düşünce hakim. Brüksel'e vardığınızda politikacılarla konuştuğunuzda şaşırıyorsunuz. Burada bir savaş atmosferi var. Burada liderler Rusya'ya karşı kendi savaşlarını yürütüyormuş gibi konuşuyorlar. Bakın, bu Rusya ile Ukrayna arasındaki bir savaş. Bu bizim savaşımız değil. Giderek daha ciddi sonuçlara yol açan bir savaş sarmalının içindeler.

ABD İsrail ordusuna yaptırım kararı aldı: İsrail'de tepkiye neden oldu! ABD İsrail ordusuna yaptırım kararı aldı: İsrail'de tepkiye neden oldu!

2 veya 3 ay önce hayal bile edilemeyecek şeyler, bugün genel kabul gören şeyler haline geldi. Almanların Ukrayna’ya ölümcül silah göndermek istemediklerini, bunun yerine ekipman ve miğfer göndermeyi tercih edeceklerini söylediklerini hatırlıyorum. Şimdi ise Almanya’nın Ukrayna’ya Moskova’yı ya da en azından Rusya’nın ileri bölgelerini vurabilecek füze sistemlerini göndermesi gerektiğini söylüyorlar.

Bu bir video oyunu değil. Bu gerçek dünya. Alınan her karar nedeniyle bir sonraki gün birileri ölebilir. Şimdiye kadar yüz binlerce kişi öldü. Verilen kararlar, yetimler, mahvedilen hayatlar ve yıkılan şehirler ortaya çıkarıyor.

Avrupa’nın politikalarını doğru bir şekilde ele alıp almadığımız konusunda çok düşünüyorum. Avrupa siyasetini sağ, sol, ulusal egemenlik yanlısı, küreselci gibi geleneksel kalıplar içerisinde ele alıyoruz. Günümüzde belirleyici meseleyi kimin barış yanlısı, kimin savaş yanlısı olduğu şeklinde görüyorum. En önemli şey, bu savaş psikolojisini durdurmak, zira giderek savaşa doğru ilerliyoruzb

Ukrayna’daki çatışma 3. Dünya Savaşı’na dönüşmemeli. 1. Dünya Savaşı da yerel bir çatışma olarak başladı ve adım adım ilerledi. Başlangıçta bir Balkan savaşı olduğu sanılan şey, aslında I. Dünya Savaşı’nın ilk perdesiydi. NATO ülkelerinden birinin Rusya ile silahlı çatışmaya girmesi durumunda dünya savaşı o kadar da uzakta olmaz" 

Editör: Gürel Yurttaş