Yunanistan ile ABD Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz'deki en önemli deniz üslerinden biri olan Girit Adası'ndaki Suda Donanma Üssü'nün büyütülmesi için çalışmalara başladığı ortaya çıktı.

Kararın Türkiye-Libya ilişkilerinin ilerlemesinin ardından alınması dikkat çekerken,
Yunanistan'ın Fransa'dan sipariş verdiği Belharra firkateynlerinin bu üsse konuşlandırılacağı açıklandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, silahlı kuvvetlerin Girit’teki askeri varlığı ile hava ve deniz savunma zırhının güçlendirilmesinin, ülkesinin “yasadışı” olarak nitelediği Türkiye-Libya enerji mutabakatının bölgede yol açtığı gelişmeler göz önüne alındığında stratejik bir seçim olduğunu söyledi.

Pentagon’un planları arasında altyapı ve destek açısından donanmaya ikinci bir kalıcı üs oluşturmak üzere Suda Deniz Üssü’nün iyileştirilmesi ve genişletilmesi yer alıyor.

Suda üssünde mürettebat barınma altyapısı, gemilerin bakım, ikmal ve onarım tesisleri, denizaltıların ve firkateynlerin yanaşması için yeni rıhtımlar ve yakıt tanklarının inşası, hava savunma sistemlerinin kurulmasının proje dahilinde olduğu açıklandı.

Bakan Nikos Panagiotopoulos’a göre, Suda’da ikinci bir kalıcı üssü oluşturulması, hem filonun güneydoğu Akdeniz bölgesindeki operasyonel faaliyetinin genişletilmesi hem de Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu zorluklar nedeniyle zorunlu görülüyor.
 

Editör: Haber Merkezi