ADANA’daki ikinci günümüzde, gün boyu bu türküyü içimizi sindirerek dolaştık. 1 milyon 600 bin nüfus ve 300 bin Suriyeli sığınmacıyla Adana, Türkiye’nin sorunsuz görünen nadir şehirlerinden biri olarak hafızamızda kalacak. Sinema Müzesi, Atatürk Köşkü, Ulu Camii, Taşköprü, Sabancı Camiisi ve Seyhan nehri ile Seyhan barajı etrafındaki gezimizi takiben Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’nün evine konuk olduk. Kendisinden önceki dönemde yapılan ve hizmete giren raylı sistem dışında herhangi bir sorunlarının olmadığını söylüyor sayın Sözlü... 50 bin insanın taşımacılığına aracı olan raylı sistemin pahalıya mal olduğundan ve asgari 300 bin yolcunun yararlanması gereğinden söz etti. Dolayısıyla da astarı yüzünden pahalı bir yatırım olarak ortaya çıktığını belirtti. Adana şu haliyle 01 değil, 1 numaralı şehrimiz durumunda. Dünkü yazımızda da belirttiğimiz gibi bereketli toprakları, Türk sanayisine hizmet eden kuruluşları ve doğal zenginlikleriyle gerçekten de mutlu bir kent. ‘Güzün söz verdi, yazın su verdi’ sloganı Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile bütünleşmiş.

Sözlü yüzde 60 oy bekliyor

Bu hamleleriyle 31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak yüzde 60’lık bir oy beklentisi içinde MHP’li Hüseyin Sözlü... Dört dönem Ceyhan belediye başkanlığı ve bir dönem de büyükşehir başkanlığı ile büyük bir deneyimi oldu mutlak... Ancak gerek ekonomik kriz gerekse CHP-İYİ Parti ittifakının HDP tarafından desteklenmesi bir değişime neden olabilir mi sorusu cevap bekliyor. Aslında AK Parti, MHP ve CHP, 2014 seçimlerinde birbirlerine çok yakın oy alarak yarışa katılmış. MHP’nin yüzde 33.6, AK Parti’nin yüzde 32, CHP’nin yüzde 25’lik oy potansiyelini, HDP 7.3’le takip ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Tayyip Erdoğan yüzde 44.1, Muharrem İnce yüzde 35.8, İYİ Parti yüzde 9.8, HDP ise yüzde 9 oyu bölüşmüşler. Bu seçim oranları ile tahmin yapmak kolay gibi görünüyor. Ama sandık bu. Beş yıl içinde düşünceler de fikirler de değişebilir.

Seçim çok renkli geçecek

Dijital tanıtım ve siyasi partilerin seçim stratejileri de dikkate alındığında Adana caddelerinde kirlilik hakim değil. Sadece her iki başkan adayının hemen hemen her yerde büyük bez afişleri var, o kadar. İki partili ve iki adaylı Adana seçiminin çok renkli geçeceği mutlak. Millet İttifakı cephesinde İYİ Parti’nin oy potansiyeli tam hesaplanamıyor. Bu durum CHP’li başkan adayı Zeydan Karalar’a hangi oranda yansıyacak kestirmek güç. Aday çıkartmayan HDP’nin adresi belli. Yüzde 10 bir potansiyel CHP adayına gidecek gibi görünüyor. Yaptığı aritmetiğe göre Hüseyin Sözlü daha rahat ve kazanacağından emin. Kaldı ki birbirlerine yakın oy almış üç parti, adaylık yarışında ikiye düşmüş oluyor. Elbette bu da seçmenin daha konsantre olmasını sağlayacak. Yani iki adaydan biri. Adana çevresi ve interlandı ile de geniş bir yüz ölçümüne yayılmış bir şehrimiz. Hizmet götürmek, en azından götürülen hizmetin bakım ve iyileştirilmesi için köy ve mahallelere yapılan ziyaretler faal durumdaki başkanın lehine. Millet İttifakı’nda ise henüz ilçelere ve mahallelere ziyaretler yoğunluk içermiyor. Beş yıllık belediye başkanlığı döneminde yapılan icraatları kamuoyuna tanıtmak ve bu nedenle de medya turu oluşturulması, Sayın Hüseyin Sözlü’nün ektiğini biçme şeklinde adlandırılabilir.

Bahçeli köprüsü rahatlatacak

Beş dönem görev alan Aytaç Durak’ın döneminde yapılan çalışmalar zaten biliniyor. Bunun üstüne başta su ve trafik sorunu da çözülünce geriye pek bir şey kalmıyor. Hele de 1600 metre uzunluğundaki Türkiye’nin üçüncü büyüklüğünde olma özelliğini taşıyan Devlet Bahçeli Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla trafik sorunu da tamamen geride kalmış olacağa benzer. Adana’da 200 bine yakın Arapça bilen ve bu kültüre yakın bir yoğunluk var. Bu nedenle Suriyeli göçmenler arasında bir yakınlık oluşması da doğal karşılanıyor. Ancak Suriyeliler, Adana’da da devlet ve belediye desteği görüyor. Bu oluşumda sıkıntı var mı, elbette var. Ama pek de dile getirilemiyor. Genel olarak temiz ve sorunsuz bir Adana gözlemimiz oldu.