İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık'ta işçiler, Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Yaşanan durum üzerine direnişe başlayan işçilere geçtiğimiz hafta jandarma müdahale etmişti.

Adana'da kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti itiraf etti! Adana'da kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti itiraf etti!

Yaşananlar üzerine eylemlerine kısa bir süre ara veren işçiler yeniden direnişe başladı. Sera önünde bekleyişlerini sürdüren işçilere jandarma yeniden müdahale etti.

Aralarında sendika yöneticileri, avukatlar, gazetecilerinde olduğu  bir çok kişi  gözaltına alındı.Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan  kişiden 6’sı yurt dışı yasağı adli kontrolüyle ve belli bir yere belli mesafe yaklaşmama talebiyle nöbetçi hakime sevk edildi. Kalan 8 kişi ise koşulsuz serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilenler, Umut Kocagöz – Cemal Kara – Ayten Yavuz – Fatih Polatlı – İsmail Doğan – Vedat Çınar Altan

Türkiye Gazeteciler Sendikası, işçilere destek verdi

Türkiye Gazeteciler Sendikası, işçilere destek verdi  ve gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.Sendikadan yapılan açıklamada, "Sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan Agrobay Seracılık işçilerinin direnişine yapılan jandarma müdahalesinde gazeteci  Zeynep Kuray ve foto muhabiri Berkcan Zengin gözaltına alındı. Süreci takip ediyoruz. Agrobay işçisi de gazeteciler de hakkını alacak!" ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

Dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı İzmir merkezli Agrobay Seracılık'ta işçiler, kötü çalışma koşulları, geç yatırılan maaşlar, ücretsiz izin dayatması, müdür ve mühendislerin yoğun baskısı, mobbing, kötü muamele uygulamaları ve daha birçok hak ihlali yaşanması üzerine sendikalaşma sürecine girdi.

Tarım İşçileri Sendikası'na (Tarım Sen) üye olan 39 işçi “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak” gibi gerekçeleri içeren “Kod 46” ile işten çıkarıldı.

Yaşanan gelişme üzerine Tarım Sen, işçi kıyımına son verilmesi ve tazminat haklarının eksiksiz yatırılması için sera önünde eyleme başladı.

Editör: Nehir Durdağı