BAŞBAKAN Erdoğan ve AKP, Anayasa değişikliği paketini gündeme taşımasının ardından tartışmalar yeniden alevlendi.

Önce ''AKP anayasası'' neler getiriyor ona bir bakalım; son sözü daha sonra söyleriz.

AKP'de bir süredir çalışmaları devam eden Anayasa değişikliğine ilişkin taslak metin yürütme ve yürürlük düzenlemeleri dahil olmak üzere toplam 23 maddeden oluşuyor.

Taslakta Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik; geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ile geçici üç madde eklenmesi öngörülüyor.

-YAŞ kararları yargı denetimine alınıyor, askere sivil yargı yolu açılıyor.

- HSYK'nın yapısı değişiyor. 21 asıl, 10 yedek üyeden oluşacak. Kurul başkanı yine Adalet Bakanı olacak. Adalat Bakanlığı müsteşarı tabii üye olacak.

- Kamu denetçiliği kavramı oluşturuluyor.

- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Mahkeme 19 üyeden oluşacak, 3 üye Meclis, 16 üye Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Üyeler 12 yıl için seçilecek. Bir üye iki defa seçilemeyecek.

- Geçici 15. madde yürürlükten kaldırılıyor, 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor.

- Siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla indiriliyor.

- Memura toplu sözleşme ve sendika hakkı tanınıyor.

Kısaca durum bu...

21 HSYK üyesinden önemli bir bölümünün iktidarın eski mensubu cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi, bu kurulu ne derece tarafsız kılar varın siz karar verin. Ama Anayasa değişikliği için 330 oy bulunamaz ya da referandumdan yüzde 51 ''Ret'' oyu çıkarsa, erkenin de erkeni bir seçimden başka çare de kalmaz…

UMUTLARI BDP..

337 sandalyesi olan iktidar partisinin Anayasa'yı değiştirebilmek için en az 330 oya ihtiyacı var. TBMM Başkanı oy kullanamadığı için sayı 336'ya düşüyor. Değişikliğe karşı çıkan CHP ve MHP de, bu görüşmelerde, kendi başkanvekillerinin kürsüye çıkmasını engelleyeceği için, birleşimi de mecburen AKP'li başkanvekili yönetecek. O da oy kullanamayacak ve sayı 335'e düşecek.

Yani Anayasa değişikliğinin kaderi 6 kişinin elinde. Gizli oyla yapılacak değişiklikte, AKP'den gelecek 6 ret, oyların 299'da kalmasına ve değişikliğin de reddedilmesine yol açar…

İktidar bu kritik eşiği aşmak için bağımsızlar ve BDP'den destek arayacak. Ama bu destek gelse de, 330-367 arasındaki oyla yapılacak değişiklik, otomatik referanduma gidecek. Referandumda ne olacağını kestirmek ise zor değil…

Liderler, yine Turgut Özal dönemindeki ''No No'' kampanyası gibi yollara düşecek

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

KISACA durum bu. Ancak herkesin sorduğu soru da şu: Türkiye'nin adalet, yargı ve anayasa reformlarına ihtiyacı olduğu kesin. Ancak laik demokratik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş bir iktidar; böyle bir değişiklik yapabilir mi?

Tarafsız hukukçular buna 'Hayır'' diyor ve ekliyor: Reform yapacak siyasal iktidar ciddi, samimi, iyi niyetli olmalı. Bunu yapacak iktidarda bunlar yoksa, toplumu huzursuzluğa itersiniz, Felakete götürürsünüz.

AKP'nin sekiz yılına bakacak olursak manzara-i umumiyeyi şöyle özetleyebiliriz: Kadrolaşmasına cemaat adamlarını yerleştirmek ... Demokratikleşme söylem ve yalanları arkasında kendi gizli planlarını uygulamaya koymak... Karşı çıkan kim olursa olsun baskı ve dayatmalarla sindirmeye çalışmak... Eleştiriye asla tahammül edememek... Toprak dahil herşeyi ''özelleştireme'' adı altında yabancılara yok pahasına pazarlamak... Ülke borcunu 8 yılda 4 katına çıkarmak.

Demokrasi için ''Hedefimize varmak için bir araçtır" diyen... AIHM kararına karşı "Bir de ulemaya soralım"diyen… Türk yargısına "Bu senin işin değil efendi'' diyen…Halktan toplanan vergilerle gazete satın alıp bunu kendi partisinin borazanı yapan... Muhalefet basına da astronomik ceza kesip batırmaya çalışan... Kendisinden olmayan köşe yazarlarını kapı önüne koyması için patronlara fetva veren... 'Fener' olayında olduğu gibi, yolsuzlukları kendi taraftarları yapınca bunu görmemezlikten gelen..Yargıyı bağımsızlaştırmak yerine onu da hükümetin kuklası yapmaya çalışan…

Hukuk, demokrasi, cumhuriyet, laiklik adına yakın geçmişte söylediklerini ve de uygulamalarını ben unutmadım.. Ya siz?