(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kur'an onda (ki Kadir gecesinde levh-i mahfuzdan semâ-i dünyâye) indirilmişdir. 

(O Kur'an ki) insanlara (mahz-ı) hidâyetdir, doğru yolun ve Hak ile baatılı ayırd eden hükümlerin nice açık delilleridir. 

Öyleyse içinizden kim o aya erişirse (hazır olur, müsâfir olmazsa) onu (orucunu) tutsun, kim de hasta olur, yahud bir sefer üzerinde bulunursa o halde başka günlerde, oruç tutamadığı günler sayısınca (orucunu kazaa etsin).

Allah size kolaylık diler, size güdük istemez. (Bu kolaylığı istemesi;) o sayıyı (kazaa borcunuzu) ikmâl etmenizAllahı sizi muvaffak buyurduğu o şeyden dolayı da büyük tanımanız içindir. 

Olur ki şükr edersiniz.(BAKARA SURESİ; 185)

Evet, ayeti kerimede beyan ettiği gibi, Allah kullarına zorluğu değil, kolaylığı emrediyor. Buna görede müslümanlar, senede bir ay olarak her müslüman bir ay boyunca orucunu tutacaktır.

KİMLER ORUÇ TUTACAK:

Büluğ çağına ermiş kadın erkek sağlığı yerine ise, yolcu değilse, hamile değilse, çocuğunu yeterli drecede sütünden besliye biliyorsa orucunu tutar.

Hastalığının artacağından endişe eden, yaşlı, kişilerde oruç tutmayabilir.

Her Ramazan ayında olduğu gibi, bu Ramazan ayı içinde birçok kimse ahkam biçiyor, sanki bu millet oruçla ilk defa tanışıyor..? Milletin kafasını karıştırmaya gerek yok.

Kısaca Ramazan orucunu tutacaklar bellidiri Önce sağlık gerek. Hastalığının artacağında korkan kişi, çocuğunu emziren hanım, hamile hanımlar, isterlerse oruçların erteleyebilirler. Ancak, her sağlığı yerinde olup, keyfi şekilde oruç tutmamakta Allah savaş açmış gibidir. Oruç tutmak her müslüman için farzdır.

Sadece oruçlu olmak yetersizdir, bu bir ayı kur'an okuyarak, namazlarını vaktinde kılarak, Cenabı Allahı zikrederek, tesbihatla geçirmelidir.

Dünyadan ahirete irtihal eden ana baba, hısım akrabayıda bağışlayacağımız, hatim ziyafetleri il, memnun etmeliyiz. Onlarıda unutmayalım. Senede bir ay olarak gelen bu misafi ayımızı kendimizden hoşnut etmeliyiz. Ayrıca yoksullarıda gözardı etmememiz lazım..Çevremizde, mahallemizde, apartmanımızda bulunan  yoksul komşularımızı ihmal etmememiz gerekir.

TERAVİH NAMAZINA GELİNCE; Teravih namazını evimizde de kılabiliriz. 

Böylece evde bulunan tüm aile efradıda bu ziyafetten nasiplerini almış olurlar.

Şimdiden İslam aleminin Ramazan ayını kutluyorum. Allah yapacağımız ibadetleri tutacağımız oruçlar dergahında kabul buyursu..

Tutacağımız, oruç, yapacağımız hayır hasenat ve kılacağımız teravih namazları hürmetine İslam alemine musallat olan bu vebadan kutarsın. 

Ramazan ayınız mübarek olsun.