Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporu sunumunda yüksek değerli yeni banknotların basılmasına kapıyı kapattı. Bu karar, bankaları ATM düzenlemelerinde kapsamlı bir değişikliğe yönlendirdi.
Nakit talebi artınca ATM sistemi yenileniyor
Yüksek enflasyonun etkisiyle nakit ihtiyacı son yıllarda büyük ölçüde arttı. Bu durum, bankaların ATM’leri sık sık doldurma zorunluluğunu beraberinde getirirken operasyon maliyetlerini de artırdı.
Bankalar, ilk aşamada 20, 50 ve 100 TL’lik banknotları fiilen ATM operasyonundan çekip, ilgili bölmeleri 200 TL için kullanmaya başlamıştı.
Komisyonsuz çekim limitleri sınırlı kalmıştı
Birçok banka günlük komisyonsuz para çekme limitini 10–15 bin TL aralığında tutmaya devam ederken, yeni banknot basılmayacağının kesinleşmesiyle daha radikal bir adımın sinyalleri geldi.
2026’da ATM’lerde iki farklı model uygulanacak
Yeni yıldan itibaren bankalar, ATM’leri “şube içi” ve “şube dışı” olarak ayırarak farklı limitler belirleyecek:
Şube içi ATM’lerde para çekme limiti 2026 itibarıyla mevcut sınırın 5 katına çıkarılacak.
Özel bankalarda bu tutarın 50 bin TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.
Dış alandaki ATM’lerde ise yalnızca sınırlı bir artış yapılacak.
Bu uygulama, banka şubelerinin içinde bulunan ATM’lerin daha kolay ve düşük maliyetle doldurulabiliyor olmasından kaynaklanıyor.
Sistemin ilk örneğini QNB uygulamaya başlamıştı
QNB, geçtiğimiz aylarda şube içi ATM’lerde günlük komisyonsuz çekim limitini 50 bin TL olarak belirleyen ilk banka olmuştu. Gelen olumlu geri dönüşlerin ardından bu modelin diğer özel bankalara da yayılması bekleniyor.