Google’dan deprem itirafı: Uyarı sistemi Kahramanmaraş depreminde yetersiz kaldı
Google, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Android cihazlarda çalışan erken uyarı sisteminin yeterince etkin çalışmadığını kabul etti. Şirket, milyonlarca kişiye ulaşması gereken acil uyarının yalnızca 469 kişiye gönderildiğini açıkladı.
Depremin büyüklüğü 7.8 olarak ölçülmüş, etki alanında yaklaşık 10 milyon kişi bulunmuştu. Sistem bu kişilere zamanında uyarı gönderebilseydi, kullanıcıların tahliye veya korunma için yaklaşık 35 saniyelik kritik bir zaman kazanabileceği belirtiliyor.
Google, o gün yalnızca 469 kişiye en yüksek seviyeli “Harekete Geçin” bildirimi gönderildiğini doğruladı. Buna karşılık, yaklaşık yarım milyon kullanıcıya ise yalnızca düşük şiddette sarsıntılar için tasarlanmış uyarılar ulaştı. Bu bildirimlerin, hayati öneme sahip tepkileri tetiklemede yetersiz kaldığı ifade edildi.
Şirket yetkilileri, sistemin depremin şiddetini yanlış değerlendirdiğini ve bu nedenle uyarıların gerektiği gibi dağılmadığını belirtti. O dönem Türkiye’de kullanılan telefonların yüzde 70’inden fazlasının Android tabanlı olduğu ve sistemin bu cihazlarda aktif olduğu biliniyordu.
Google, yaşanan bu yetersizlik sonrası sistemin iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. 2023 depremlerinde 55 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla kişi yaralanmıştı. Depremlerin büyük bölümü gece saatlerinde yaşanmış ve pek çok kişi uykuda yakalanmıştı.