Mahkemeden DEM Parti’nin Demirtaş ve Yüksekdağ Talebine Ret
Başvuru ve Ret Gerekçesi
DEM Parti tarafından eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tahliyesi için yapılan başvuru, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 8 Temmuz 2025 tarihinde verdiği ihlal kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle tahliye talebinin uygun bulunmadığı belirtildi.
AİHM Kararı
AİHM, Selahattin Demirtaş hakkında üçüncü kez hak ihlali kararı vermişti. Kararda, uzun tutukluluğun ve siyasi faaliyetlere müdahale düzeyinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu değerlendirilmişti. Ancak bu kararın kesinleşmemiş olması, Türkiye’deki yargı sürecinde tahliye kararının verilmesini engelledi.
Sürecin Hukuki Boyutu
Türkiye'deki mahkemelerin AİHM kararlarını dikkate alma yükümlülüğü bulunmakla birlikte, kararların iç hukukta bağlayıcılığı ancak kesinleşmesiyle birlikte mümkün olabiliyor. Bu nedenle Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebini bu aşamada değerlendirmeye uygun bulmadı.