Murat Kurum deprem bilançosunu açıkladı!

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 1 kişi hayatını kaybederken, 16 bina yıkıldı. Bakanlık, bölgede hasar tespit çalışmaları yaparak, vatandaşları tehlikeli binalara girmemeleri konusunda uyardı. 800’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos’ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Depremde 1 kişi hayatını kaybederken, 16 bina yıkıldı.

Depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, başta Balıkesir olmak üzere etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdi. Hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlar tahliye edildi.

800’den Fazla Artçı Sarsıntı

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Bakan Murat Kurum, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurum, 800’den fazla artçı depremin kaydedildiğini belirterek, kentte yürütülen hasar tespit çalışmalarında 152 binanın ağır hasarlı olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Bakan Kurum, vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak, ağır ve orta hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurguladı. Depremden etkilenen tüm bölgelerde çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Kurum, devletin tüm imkanlarının sahada olduğunu kaydetti.

Bakan Kurum şu ifadelere yer verdi; 

"Bakanlık olarak çalışmalarımızı süratli bir şekilde başlattık. Önceliğimiz yıkılan binalardaki kardeşlerimizdi. Enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı.

Hasar tespit ekiplerimiz başta Balıkesir olmak üzere depremden etkilenen tüm illerde 37 mahallede, 774 binada tam 1500 bağımsız bölümde inceleme yaptılar. Balıkesir'de 152 binada 265 bağımsız bölümün ağır hasarlı ya da yıkık olduğunu, Manisa'da 45 binadan 52 bağımsız bölümün ağır hasarlı ya da yıkık olduğunu tespit ettik. 193 bina ağır hasar aldı.

Sındırgı'mıza başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Depremde yaralanan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Pazar günü 19.53'te meydana gelen ve yerin 11 km altında 6,1 büyüklüğünde 86 milyonu korkutan bir deprem yaşadık. Birçok ilde bu depremi hissettik. Bu depremin artçıları olan 800'ü aşkın artçı depremi yaşadık.

Her depremde olduğu gibi devletimiz tüm birimleriyle sahadaydı.

Vatandaşın yanı başında olmaya gayret gösteriyoruz. Beslenmeden barınmaya, aram kurtarmadan enkaz kaldırmaya kadar vatandaşımızın ihtiyaç her alanda hizmet vermeye gayret gösteriyoruz.

Sındırgı bölgesindeki tüm binalarda arama tarama yapacağız. Ekiplerimiz çalınmadık kapı bırakmayacak. Vatandaşlarımız riskli binaya kesinlikle girmesin. Hasar tespit çalışmasının sonlanmasını beklesinler. Hasar tespit çalışmaları aynı gün içinde duyurulacak. Bu binalar tespit yapıldıktan sonra hasarsız ise o binaya girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Tespiti yapılmamış, ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalara girilmemesini rica ediyorum. Acil yıkılacak ya da yıkık binalarda yaşayan vatandaşlarımız varsa Valilik nezdirde 2 bini aşkın misafirhanemiz mevcuttur.

Bugün konteyner isteyen depremden evi hasar görmüş tüm vatandaşlarımızı inşallah akşama kadar konteynera yerleştirmiş olacağız.

Sındırgı merkezde TOKİ tarafından inşa edilmiş 100 konutu Sındırgı'daki hak sahibi vatandaşlara vereceğiz. Bir ay içerisinde köy konutlarının inşasına başlayacağız. 8 ahır depremden hasar gördü. Geçici ahırlarla ilgili desteklerimizi Valilik koordinasyonuyla yapacağız.

11 ilimizi 6 Şubat'taki depremde nasıl ayağa kaldırdıysak, geçmişte yaşadığımız İzmir, Elazığ, Van depremlerinde sözümüzü nasıl tuttuysak Balıkesir'de de Manisa'da da sözümüzü tutacağız.

Sındırgı merkezde TOKİ tarafından inşa edilmiş 100 konutu Sındırgı'daki hak sahibi vatandaşlara vereceğiz. Bir ay içerisinde köy konutlarının inşasına başlayacağız. 8 ahır depremden hasar gördü. Geçici ahırlarla ilgili desteklerimizi Valilik koordinasyonuyla yapacağız.

11 ilimizi 6 Şubat'taki depremde nasıl ayağa kaldırdıysak, geçmişte yaşadığımız İzmir, Elazığ, Van depremlerinde sözümüzü nasıl tuttuysak Balıkesir'de de Manisa'da da sözümüzü tutacağız."

 

 

 

İLGİLİ HABERLER