31 ülkede alarm! Ölümler her geçen saat hızla artıyor

DSÖ, 31 ülkede kolera salgını görüldüğünü ve 4.738 kişinin öldüğünü açıkladı. Salgının yayılma riski çok yüksek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde hızla yayılan kolera salgınına ilişkin kritik bir rapor yayımladı. Raporda, 31 ülkede salgın görüldüğü, 4 bin 738 kişinin ise kolera nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Yükselen ölüm oranları, küresel sağlık güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Salgında Risk Çok Yüksek

DSÖ’nün yayımladığı raporda, “Salgınların ölçeği ve birbirine bağlı yapısı göz önüne alındığında, ülkeler içinde ve arasında daha fazla yayılma riski çok yüksek” denildi. Bu uyarı, yalnızca Afrika ve Asya kıtalarını değil, tüm dünya ülkelerini yakından ilgilendiriyor. Zira günümüzde artan göç hareketleri, iklim değişikliği ve savaşlar, salgın hastalıkların yayılımını hızlandıran en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Örgüt, özellikle kırsal bölgelerde ve sel felaketlerinden etkilenen yerlerde riskin daha da arttığını vurguladı. Çatışmalar, yoksulluk ve altyapı yetersizliği, salgının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Bu tablo, bir kez daha güçlü devletlerin ve sağlam sağlık sistemlerinin önemini ortaya koyuyor.

Nijerya’da Durum Alarm Veriyor

Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya’da ise tablo her geçen gün kötüleşiyor. Zamfara eyaletinin Bukkuyum bölgesinde kolera nedeniyle en az 8 kişi yaşamını yitirdi. Aynı eyaletteki 11 yerleşim yerinde 200’den fazla kişi enfekte oldu.

Yerel yetkililer, kısıtlı sağlık hizmetleri ve güvenlik sorunlarının, krizin büyümesine neden olduğunu açıkladı. Özellikle kırsal köylerde yaşayan halk, sağlık merkezlerine ulaşmakta büyük güçlük çekiyor. Bu gecikmeler, can kayıplarını artırıyor.

Acil Müdahale Çağrısı

Nijer eyaletine bağlı Gurusu köyünde de durum kritik. Köy yetkilisi Muhammed Jibci, “Şu anda 21’den fazla hasta hastaneye yatırılmış durumda, ancak 3 kişi Nasarawa Genel Hastanesi’ne ulaşmadaki gecikmeler nedeniyle hayatını kaybetti” diyerek, yaşanan sağlık krizinin boyutunu gözler önüne serdi.

Zamfara Milletvekili Süleyman Ebu Bekir Gumi ise hem yerel yönetime hem de uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulundu. Gumi, “Her gecikme, özellikle kadınlar ve çocuklar arasında daha fazla can kaybına neden olacaktır” diyerek, bölgeye acil müdahale ekiplerinin ve kolera tedavi merkezlerinin gönderilmesini talep etti.

Kolera Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kolera, Vibrio cholerae adlı bakterinin neden olduğu ve genellikle kirli su ile yiyecekler üzerinden bulaşan bir bağırsak enfeksiyonudur. Hijyen koşullarının yetersiz olduğu bölgelerde daha hızlı yayılır.

Hastalığın en belirgin belirtileri şunlardır:

Ani başlayan şiddetli sulu ishal

Kusma

Hızlı sıvı kaybı

Halsizlik

Kas krampları

En büyük tehlike, kısa sürede gelişen dehidrasyon (sıvı kaybı) ve buna bağlı şok riskidir. Erken müdahale ile ölüm oranları ciddi oranda düşürülebilir. Tedavide en önemli yöntem, kaybedilen sıvı ve minerallerin hızla yerine konmasıdır. Bunun için oral rehidrasyon sıvıları veya gerekirse damar yoluyla serum uygulanır. Bazı vakalarda antibiyotik tedavisi de tercih edilebilir.

İLGİLİ HABERLER