Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM - Yargıtay polemiği ile ilgi açıklamada bulundu. Bakan Tunç " İki mahkeme arasındaki görüş farkını TBMM çözer"ifadesini kullandı.

İki mahkeme arasında görüş farklılığının TBMM'de çözüleceğini ifade eden Bakan Tunç şunları aktardı; "Yargıtay ve AVM konusunda görüş farklılıkları var. Bir anayasa ihlali vardır. Bir görüş farkı var burada konuyu farklı noktalara çekmenin gereği yok. Özgür Bey heyecanla sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri var. Burada herhangi bir darbe söz konusu değil bu millet darbenin çok iyi olduğunu biliyor. Bu millet Yassıada zihniyetini hiç unutmamıştır. 15 Temmuz'a kimin kontrollü darbe dediğini de iyi biliyor bu millet. Konuyu oraya buraya çekmenin anlamı yok. İki mahkeme arasındaki görüş farkını TBMM çözer. İki yüksek mahkeme arasında görüş farkı var. AYM'de bir reforma ihtiyaç var, başvurular birikti."  

Yargıtay'dan AYM açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'deki üniversitelerdeki polis müdahalesine tepki! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'deki üniversitelerdeki polis müdahalesine tepki!

Yargıtay Başkanlığı'nca, temel hak ve özgürlüklerin korunmasının, tüm yargı organlarının görevi olduğunu belirterek "Bizatihi Anayasa'yı korumak amacıyla kurulan Anayasa Mahkemesi (AYM), tartışmalara konu olan davada, Anayasa koyucunun iradesini yok sayarak Anayasa'nın 83'üncü maddesindeki atıf nedeniyle somut olaya uygulanması gereken 14'üncü maddesini işlevsiz bırakmıştır" açıklamasında bulundu.

Yargıtay Başkanlığı, AYM ve Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin Şerafettin Can Atalay hakkındaki kararları ile ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Anayasa'nın 146, 154 ve 155'inci maddelerinde yüksek mahkemelerin; AYM, Yargıtay ve Danıştay olarak düzenlendiği aktarılarak;

"Birbirlerine üstünlük sıralaması öngörülmemiştir. AYM kararlarında olduğu gibi kesinleşmiş tüm mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay, 6 Mart 1868 tarihinde kurulmuş, 155 yıllık köklü bir geçmişe sahip, adli yargının en üst temyiz mercii olup üyelerinin tamamı alanlarında uzman ve deneyimli yüksek hakimlerden oluşmaktadır. Anayasa'nın 154/1'inci maddesine göre; 'Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.' Anayasa'nın 154'üncü ve Yargıtay Kanunu'nun 13'üncü maddesine göre; Yargıtay'ın adli yargı alanında hukukun ülkede eşit şekilde uygulanmasını sağlama görevi bulunmaktadır. Hukukun objektif, belirli ve öngörülebilir olması, eşitlik ve hukuki güvenliğin ve özellikle de adil yargılanma hakkının teminatıdır" denildi.

Editör: Nehir Durdağı