Medya gediklisi, profesörümüz Canan Karatay; “Her ne kadar ekmek zehirdir, yemeyin” diyorsa da, ekmek Türk insanının vazgeçilmezi. Zeytine katık edecek kadar çok seviyoruz ekmeği. Soframızın olmazsa olmazı. Ekmek olmayan bir sofradan insanımız 'aç' kalkar. Ekmek o kadar önemli yani. Kanser avcısı, sağlık dostu, sevgili hocamız Canan Karatay’ın, 'zehir' olarak kastettiği ise, son yıllarda genetiği değiştirilerek ekimi yapılan buğdaylar, ve bu buğdaydan imal edilen ekmekler. 

 

AKBAŞAĞIMIZ ARTIK YOK 

 

Bizim kara buğdayımız, Tunus buğdayımız, akbaşağımız bu kategoriye girmiyordu. Ama daha çok verim alma düşüncesi, genetiği değiştirilmiş yabancı buğdayları tarlamıza sokarken, maalesef o buğdaylarımızı yok etti, ekimini bitirdi. Çiftçilerimizin tohum envanterinde artık yoklar. Şimdi Rus, Amerikan ve de İsrail buğdayları ile tarlalarımızı dolduruyoruz. Öze gelirsek, ekmek hayatımızda bu kadar önemliyse ve de enflasyon denilen bir canavar ürün raflarını kırıp geçiriyorsa, aynı canavar ekmeğimize de kan doğruyorsa, biz ne yapmalıyız? Ve bu canavarı kendi çıkarları doğrultusunda kullananlar varsa! Büyük marketler gibi… Ekmeğimizi ucuz ve de kaliteli olarak nereden temin etmeliyiz? Bunun için sahaya inerek küçük bir araştırma yaptım; ekmek fiyatlarının arasında büyük uçurumlar gördüm. 

 

HER YERDEN EKMEK ALMAYIN 

 

Ambalaj içindeki ekmeklerin fiyatları, büyük marketlerde 10 liraya kadar çıkıyor. Yani aynı gramajda, aynı, hatta daha yüksek kalitede bir poşetli ekmek, Halk Ekmek'te 2.5 TL ile 4 TL arasında satılırken, aynı ekmek farklı markalarca, 10 TL gibi uçuk rakamlardan satılıyor. Arada bu kadar büyük bir fiyat uçurumu var. Onun için ekmek alırken, ya mahalle fırını tercih edilmeli ya da belediyenin Halk Ekmek Fabrikalarında üretilen ekmekler alınmalı. Çünkü en hesaplısı ve dar gelirli insanımızın kesesine en uygun olan o ekmekler. Halk Ekmek bu işi çok ilerilere taşımış. Kar marjı da piyasaya göre daha çok düşük. Fiyatı da yarı yarıya olacak kadar hesaplı. İşin güzel tarafı çok da güzel ve kaliteli ekmekler üretiyorlar. Mesela 'tahıl ambarı' adı altında üretilen bir poşette satılan dilimli ekmek var. 

 

İÇERİĞİNDE YOK YOK 

 

Muhteşem… Bakın içinde neler var: Tam buğday unu, ekşi maya, çavdar, ay çekirdeği içi, keten tohumu, yulaf unu, arpa unu, gluten, fındık yağı, peynir altı suyu, haşhaş tohumu, üzüm sirkesi, çörek otu, antioksidan asit, zerdeçal ve süt. Bu kadar zengin içeriği olan bir ekmek inanın piyasada yok. Araştırın; bu kadar zengin içerikli bir ekmeği büyük marketlerde bulmanız imkansız. Fiyatı da benzerlerine göre sudan ucuz. Sadece 3.5 TL. Ve bu ekmeğin yanına bile yaklaşamayan, aynı gram ve ambalajda, içeriği çok düşük ekmeklerin fiyatı ise tamı tamamına 9.5 TL. Vatandaşımız böylesine sömürülüyor yani. İşin güzel tarafı Halk Ekmek raflarında her keseye, her hastaya, her kesime göre üretilen ekmekler var. Tuzlusu, tuzsuzu, diyabetliler için olanı, kalp damar hastalığı için olanı... Ne isterseniz var. Şöyle listeye bir bakalım: Akdeniz ekmeği, sade kepekli tuzsuz ekmek, tam buğday ekmeği, fındıklı üzümlü altın kek, çavdarlı ekmek, arpalı ekmek, çok tahıllı ekmek, tam buğdaylı sandviç ekmeği, tuzsuz tam buğdaylı ekmek, ruşeynli ekmek, organik tam buğday ekmeği. Özetle dostlar bu yazdıklarım Halk Ekmek Fabrikalarının çıkardığı ekmeklerin üçte biri bile değil. Fiyatları ise 2 TL ile 4 TL arasında değişiyor. Kalite var, sağlıklı üretim var ve de kar marjı çok düşük. Ne demek gerekir bilmiyorum. Halk ekmeğin pazarlamacısı durumuna da düşmeyelim. Ama gerek gramaj, gerek kalite, gerekse fiyat olarak bu ekmekler diğerlerine göre yarı yarıya hatta üçte bir daha ucuz, karlı. Söyleyeceklerimiz gördüklerimiz bunlar. Ötesi vatandaşımızın kararı.