Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de Mimarlar ve Mühendisler Grubu tarafından Erciyes Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılında Yeşil Dönüşüm Zirvesi"ne katıldı.

Konuşmasında, yeşil dönüşümün zorunlu olduğunu ve çevreyle uyumlu şehirlerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Habertürk ile yollarını ayıran Sevilay Yılman'ın yeni adresi belli oldu Habertürk ile yollarını ayıran Sevilay Yılman'ın yeni adresi belli oldu

Son yıllarda çevre sorunlarının arttığına dikkat çeken Özhaseki, sel, yangın, müsilaj ve kuraklık gibi olayların sıkça gündeme geldiğini ifade etti. Bunun nedenini, insanların doğayla uyumlu yaşamdan uzaklaşarak büyük şehirlere ve sanayileşmeye yönelmelerine bağladı.

Özhaseki, dünya genelinde iklim değişikliği ve sıcaklık artışının ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, bilim insanlarına göre son 150 yılda dünya sıcaklığının 1,1 derece arttığını, Akdeniz havzasının ise 1,4 derece arttığını söyledi. Bu artışın devam etmesi durumunda gıda krizlerinin yaşanabileceğini ve kavimlerin göç etmek zorunda kalacağını dile getirdi.

'Gıda kriziyle karşı karşıya kalırız'

Mehmet Özhaseki, "Dünyanın ısısı, bilim adamlarına göre son 150 yıl içinde 1,1 derece arttı. Akdeniz havzası 1,4 derece arttı. Eğer 2 derece artarsa Allah korusun gıda kriziyle karşı karşıya kalırız, gıdaya ulaşamayan kavimlerin hepsinin göçüne şahitlik ederiz." dedi.

Sıfır atık projesinin Türkiye'de büyük bir başarı olduğunu dile getiren Özhaseki, bu proje sayesinde atıkların ekonomiye kazandırıldığını, 43 milyon ağacın kesilmekten kurtulduğunu ve çevrenin korunduğunu ifade etti. Ayrıca, mavi bayraklı plajlar ve yeşil alanların artırılması gibi çevre dostu projelerin devam ettiğini açıkladı.
Özhaseki, çevrenin korunmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin yeşil dönüşüm için çalıştığını ve uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettiğini söyledi.

Türkiye'nin dünya genelinde kirleten ülkeler sıralamasında gerilerde olduğunu, yüzde 1'lik bir paya sahip olduğunu ifade etti. Dünyayı en çok kirleten ülkelerin, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri, Hindistan ve Çin gibi ülkeler olduğunu belirtti.

Konuşmasının ardından Bakan Özhaseki'ye plaket takdim edildi. Programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Bülent Şen ve diğer davetliler de katıldı.
 

Editör: Nehir Durdağı