Türkiye'de memur ve emekli maaşları için Ocak ve Temmuz ayında yapılan zam oranları, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri referans alınarak kararlaştırılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu görülmesi beklenen enflasyon oranı, Ekim ayı itibarıyla değişikliğe uğradı ve yüzde 68,01'e yükseldi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN MİLYONLARCA EMEKLİYİ İSYAN ETTİRECEK KARAR

Uzmanlar, bu tahminin gerçekleşmesi halinde Aralık ayında yapılacak zamlarda asgari tutarın yüzde 40.28'e yükseleceğini belirtirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gündemi sarsacak bir açıklama geldi.

Gazeteci Cem Küçük ile bir saati aşan bir görüşme yapan ve ekonomide izlenecek yol haritasına yönelik detaylar paylaşan Şimşek, milyonlarca memur ve emekliyi isyan ettirecek bir kararı duyurdu.Türkiye'de vatandaşların önemli bir bölümü, gerçek enflasyonun TÜİK tarafından paylaşılan rakamların üzerinde olduğuna inanırken, hükümetin söz konusu rakamlarda oynama yaptığı görüşünü savunuyor.

Bu nedenle bir süredir yıl sonunda paylaşılan enflasyon rakamlarına 'refah payı' eklemeleri yapılar, maaşlar gerçek enflasyon oranlarına daha da yaklaştırılmaktaydı. Bir başka deyişle hükümet, görülmesi muhtemel yüzde 40,28'lik enflasyon farkına yaptığı refah payı ile bu zam oranını yüzde 50 sınırına çıkarmayı tercih ediyordu.

YILLARDIR SÜRDÜRÜLEN UYGULAMA KALDIRILIYOR

28 Mayıs sonrası göreve gelen ve ekonomi politikalarında kapsamlı değişikliklere giden Şimşek, Cem Küçük'e yaptığı açıklamada özellikle memur maaşları için bu yıl itibarıyla 'refah payı' uygulamasına gidilmeyeceğini belirtti.

Şimşek ile yaptığı görüşmenin detaylarını TGRT Haber canlı yayınında açıklayan Küçük, Bakan Şimşek'in kendisine bu yılbaşında memurlara yönelik yapılacak zam oranının yalnızca enflasyon seviyesinde olacağını söylediğini duyurdu.

Tekstil devi Türk şirket iflas etti! Tekstil devi Türk şirket iflas etti!

EN AZ 2 BİN 277 LİRALIK MAAŞ KAYBI YAŞANACAK

Bu değişiklik, mevcut şartlar altında uygulanan 'refah payı' uygulamasından yararlanamayacakları için milyonlarca memurun ve emeklinin maaşında önemli bir kesinti anlamına gelecek.

Ortalama olarak yüzde 10 şeklinde uygulanan refah payının maaş zammına yansıtılmaması, hali hazırda en düşük memur maaşı olan 22 bin 77 lira alan bir vatandaşın, Ocak ayında yapılacak zamdan 2 bin 277 lira daha az alacağı anlamına geliyor.

EMEKLİLER İÇİN SEYYANEN ZAM YAPILACAK

Memurlar için sınırlı zam artışlarına karşın, son dönemde özellikle en düşük emekli maaşında yaşanan erime, ekonomi yönetimini yeni bir formül arayışına itti.

Şimşek, verdiği demeçte emekliler için seyyanen bir zamma gidileceğini belirtirken, özellikle en düşük emekli maaşında yapılacak artış enflasyon farkının üzerine çıkacak.

Buna karşın, enflasyon ile mücadele sürecinde çalışan ücretlerinde kapsamlı bir artış yaşanmasını istemeyen yeni ekonomi yönetimi, emekli zamlarına yapılacak artışı yalnızca taban aylık için sınırlı tutabilir.

Temmuz ayında yapılacak zamların kök maaşa yansıtılması ve milyonlarca vatandaşın eline geçen parada hiçbir artış yaşanmaması üzerine 5 bin liralık ikramiye uygulamasına başvuran hükümet, yüksek maaş alan emeklilere düşük seviyede bir artış, taban aylıklara ise yüzde 50'nin üzerinde bir zammı tercih edecek.

Enflasyonla mücadele kapsamda peşi sıra tedbirler açıklayan hükümet, memurlar için kaldıracağı refah payı uygulamasına yüksek maaş alan emekliler için de son verebilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Küçük'ün açıklamaları dikkate alındığında, Şimşek'in belirttiği şekilde memur maaşlarına yalnızca enflasyon payının yansıtılması, yılın geri kalan 3 ayında TÜİK tarafından paylaşılacak rakamları daha da önemli bir hale getiriyor.

Son raporda beklenildiği üzere yüzde 68,01'lik enflasyon oranıyla 2023 yılının tamamlanması halinde memurlara verilecek zam oranı yüzde 40.28 olacak. Bu artışla oluşacak en düşük emekli maaşı ise şu şekilde...

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 30 BİN 900 LİRAYA ULAŞACAK

Refah payı eklenmemesi halinde en düşük memur maaşı, beklenen enflasyon oranları ile 30 bin 900 lirayı geçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile, mevcut verilere göre taban memur aylığının ocak ayında 33 bin liraya yükseleceğini belirtmişti.

Bu ifadelere karşın Işıkhan'ın geçtiğimiz aylarda en düşük emekli maaşına 1 Ekim itibarıyla zam yapılacağını söylemesi ancak hükümetin yıl sonuna kadar herhangi bir zam yapmayacağını duyurması, söz konusu açıklamalarda Şimşek'in ifadelerinin daha ciddiye alınmasına neden oldu.

Türkiye'de fiyat istikrarının yakalanması için çalışan ücretlerinde düşüş yaşanmasını hedefleyen iktidarın, seçim öncesi düşük zamlar yapması halinde sandıkta nasıl bir tepki alabileceği ise tartışmalara neden oldu.

Editör: İrem Nur Kaya