BİR istifa üç yeni görevlendirmeye neden oldu. Cumhuriyet tarihimizi ilk kez TBMM başkanı, belediye başkanlığına aday olunca ve bu görevden de istifa edince Meclis yeni başkanını seçti. Yüce ve gazi Meclis’in 29’uncu başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop oldu. Başkanvekili olan Şentop’un yerine ise Sadi Bilgiç seçildi. Sayın Şentop, şimdi laik, demokratik parlamentonun başkanı olarak 0001 plakalı mevkide. İki yıl için seçilmişti Binali Yıldırım. Yedi ay görev yaptı. Kalan süre olan 17 ay için Şentop’un başkanlığı üçüncü turda ve Cumhur İttifakı’nın 336 oyuyla gerçekleşti. İlk iki tur için 400, üçüncü tur için 301 oy gerekiyordu. Üçüncü tur yeterli oldu. İyi de oldu. Eskiden Meclis Başkanı ve başkanlık divanı için seçim günlerimizi alırdı. Formalite kalktı. Cumhur İttifakı anlaştı. Başkanını seçiverdi. Başkan adaylığı için Hayati Yazıcı, Naci Bostancı, Numan Kurtuluş’un da adı geçiyordu.

Şartsız destek

Sayın Devlet Bahçeli, şartsız ve pazarlıksız AKP Grubu’nun kararıını destekleyeceğini açıkladı. MHP’ye jest beklentisi vardı ama Bahçeli önünü kesti. AK Parti Grubu’ndaki teamül oylamasından da Şentop çıktı. Liderlerin görüşmesini bilemeyiz. Demek ki anlaştılar. Şentop’un adı Adalet Bakanlığı için de çok geçti. Cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli anayasa değişikliği döneminde çok çalıştı. Anayasa komisyonu başkanı olarak büyük performans gösterdi. Sonra TBMM Başkanvekilliği’ne getirildi. Başkanlığa geçiş yolu açıldı. Başkanvekilliğine seçilen Sadi Bilgiç ise Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı’ydı. Bütün bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı bütçelerini ilgilendiren bu komisyon Meclis’in en çok mesai gerektiren birimi. Başta torba tasarılar olmak üzere bütçesiyle ilgili her şey burada ele alınır. Sadi Bilgiç, geceli gündüzlü çalışarak büyük performans gösterdi ve o da başkanvekilliği ile onurlandırıldı. Onun görev şimdi eski bakanlardan Lütfi Elvan’da. Bu gösteriyor ki, AK Parti iktidarında çalışan, performansı yüksek, başarılı isimler merdivenin basamaklarını çıkarcasına ödüllendiriliyor. Elbette beklenti yüksekti. Kim Yüce Meclis’e başkanlık yapmak istemez ki? Bir kadın adaydan da söz edildi. Ancak sözünü ettiğimiz gibi Sayın Şentop gösterdiği gayretin semeresini görmüş oldu.

Bahçeli’ye teşekkür

Bu seçim sonrası ara bir tatil oluşacak. Milletvekilleri sahaya inecek. 31 Mart seçimleri için partilerinin adayları ile ilgili seçim bölgelerinde çalışmalara katılacak. Aslında buna tatil demek de yanlış. Seçim bölgelerindeki çalışma da onların göstereceği performansa bağlı. Gelecekteki kariyerleri için alacakları notu etkileyecek. Yani bir vites daha yükselterek daha çok çalışmak zorunda kalacaklar. Seçim geleneği çerçevesinde CHP, grup başkanvekili Engin Altay’ı aday gösterdi. Ancak grup oyu kadar sayıya ulaşabildi. İYİ Parti ve HDP de öyle. Zaten MHP aday göstermeyip AK Parti adayını destekleyince sonuca kolaylıkla gidildi. 29’uncu başkan seçilen Şentop, oylama sonuçları belli olur olmaz MHP sıralarına giderek genel başkan Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti. Bu seçim bir kez daha gösterdi ki Cumhur İttifakı tek bir çatı altında karar alıp itirazsız ve sorunsuz bu kararları uyguluyor. Sahada da böyle olacak. İzmir ve İstanbul mitinglerinde iki Genel Başkan Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli birlikte kürsüye çıkacak. Bu nedenle sırt sırta, el ele verilen mücadelenin sonucu beklenecek.

Start bugün veriliyor

Meclis’te bu kısa tatilden önce beklenti oluşan emekliliği yaşa takılanlar, hayvan hakları ve MHP tarafından hazırlanan cezaevindeki mahkumlarla ilgili yasa tasarıları görüşülmedi. Seçim sonrasına kalan bu hazırlıklar tekrar ele alınıp ısıtılır mı bilemiyoruz. Belki de 31 Mart seçim sonuçları iki partinin yeni stratejiler oluşturmasına neden olacaktır. Millet İttifakı ise dün farklı adaylarla seçime katılmış olsalar dahi aralarındaki bütün sorunları giderip anlaşabilecekleri en yüksek noktaya gelmiş görünüyor. Her ne kadar şu an itibari ile sahaya inmedilerse artık onlar için de zorunlu start zamanı. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten sonra dün de Kayseri’deydi. Mitinglere başladı ve sürdürüyor. Belki de yarış için start bugün verilecektir. Çünkü artık Meclis tatile girdi. Tartışmalar bitti, olan oldu. Haydi yollara...