03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi BİLİM-TEKNOLOJİ AB'den Google’a soruşturma: Medya içerikleri bilinçli olarak geriye mi atılıyor?

AB'den Google’a soruşturma: Medya içerikleri bilinçli olarak geriye mi atılıyor?

Avrupa Birliği (AB), küresel teknoloji devi Google hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Gündemde bu kez, medya kuruluşlarının haber içeriklerinin arama sonuçlarında bilinçli şekilde alt sıralara itilmesi var.

Avrupa Birliği (AB), küresel teknoloji devi Google hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Gündemde bu kez, medya kuruluşlarının haber içeriklerinin arama sonuçlarında bilinçli şekilde alt sıralara itilmesi var. AB Komisyonu, Google’ın Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uygun davranıp davranmadığını değerlendirmek amacıyla detaylı bir inceleme başlattığını duyurdu.

Arama sonuçlarında ayrımcılık mı yapılıyor?

Soruşturmanın temelinde, Google’ın yayıncıların içeriklerine adil ve tarafsız erişim sağlayıp sağlamadığı sorusu yatıyor. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, arama motoru devi Google’ın özellikle “site itibarını kötüye kullanma”politikasını gerekçe göstererek bazı haber sitelerini geri plana attığı yönünde ciddi şüpheler bulunduğu ifade edildi.

Bu politikaların, dijital medyada faaliyet gösteren yayıncıların içerik üretimini ve ticari faaliyetlerini doğrudan etkilediği düşünülüyor. Yayıncıların üçüncü taraf iş birliklerine dair özgürlüklerini kısıtlayabilecek bu tür müdahaleler, dijital rekabet ortamının sağlıklı işlemesini de tehlikeye sokabilir.

Avrupa, dijital devlere göz açtırmıyor

Avrupa Birliği, son yıllarda dijital platformların pazar üzerindeki etkisini kontrol altına almak için ciddi yasal adımlar attı. Özellikle Dijital Pazarlar Yasası, Google, Meta, Amazon ve Apple gibi devlerin tekel oluşturmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu yasa uyarınca firmalar, rekabeti engelleyici davranışlarda bulunmaları halinde milyarlarca euroluk para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

AB Komisyonu, bu son soruşturmayla birlikte, medya kuruluşlarının Google ile eşit koşullarda rekabet edip edemediğini derinlemesine incelemeyi planlıyor. Şayet Google’ın içerik sıralamasında kasıtlı bir ayrımcılık yaptığı ispatlanırsa, bu durum teknoloji devinin Avrupa’daki itibarını da ciddi biçimde zedeleyebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *