İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi BİLİM-TEKNOLOJİ Bayraktar TB3, NATO'da Eurofighter'la ortak göreve imza attı

Bayraktar TB3, NATO'da Eurofighter'la ortak göreve imza attı

Bayraktar TB3, Steadfast Dart 2026 Tatbikatı kapsamında TCG ANADOLU’dan havalanarak Eurofighter’larla ortak görev icra etti. TB3’ün 8 saat havada kaldığı ve 1700 kilometre uçtuğu bildirildi. Görevin, müşterek görev ve haberleşme kabiliyetlerini öne çıkardığı aktarıldı.

Türkiye’nin gemiye konuşlu silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, NATO tatbikatında Eurofighter savaş uçaklarıyla birlikte icra edilen görevlerde 8 saat havada kalarak 1700 kilometrelik mesafe katetti. Görevin, Baltık bölgesinde gerçekleştirilen Steadfast Dart 2026 Tatbikatı kapsamında yürütüldüğü bildirildi.

Steadfast Dart 2026 kapsamında görev icrası

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Steadfast Dart 2026 Tatbikatı çerçevesinde TCG ANADOLU’dan havalanan Bayraktar TB3’ün Eurofighter uçaklarıyla ortak görevde bulunduğunu belirtti. Paylaşımda TB3’ün görev süresince 8 saat uçtuğu ve 1700 kilometre mesafe katettiği bilgisi yer aldı.

Uzun süreli uçuş kabiliyetine vurgu

Bayraktar TB3’ün gerçekleştirdiği uzun süreli uçuşun, platformun dayanıklılık, haberleşme ve müşterek görev kabiliyetlerini ortaya koyduğu ifade edildi. Baltık Bölgesi gibi yoğun hava trafiğinin bulunduğu ve NATO hava unsurlarının entegre şekilde görev yürüttüğü bir ortamda TB3’ün Eurofighter’larla koordineli görev icra etmesinin dikkat çektiği bildirildi.

İnsanlı ve insansız platformların birlikte görev yapması

Eurofighter uçaklarıyla birlikte görev icrası, insanlı ve insansız platformların birlikte görev yapmasının öngörüldüğü muharebe konsepti açısından test niteliğinde bir uygulama olarak değerlendirildi. Türkiye’nin tedarik sürecini yürüttüğü Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılması halinde, TB3 gibi platformlarla birlikte çalışabilirlik başlığının önem kazanacağı aktarıldı.