İnsan beynini yapay zeka kullanan bilgisayarlara bağlayan sinirsel cihazlar, önde gelen bilim adamlarına göre, insanların diğer insanların düşüncelerini okumalarını sağlayacaktır.

Royal Society tarafından hazırlanan yeni bir rapor, bu teknolojinin faydalarını ana hatlarıyla belirtiyor, ancak yanlış ellere düşerse ciddi risklerin olabileceği konusunda da uyarıyor.

Cihaz, Facebook ve Elon Musk’un Neuralink’i tarafından geliştiriliyor ve raporda 2040’a kadar sinir arayüzlerinin Alzheimer’ler gibi hastalıkları etkin bir şekilde tedavi etmek için “yaygın bir seçenek” olacağını tahmin edildiği belirtiliyor.

KELİMELER OLMADAN KONUŞABİLİRLER

İnsanların tattıkları, koklamaları ve görmelerini sağlayan beyin implantları gibi daha fütüristik uygulamaları takip etmesi bekleniyor. Raporda ayrıca, böyle bir donanımın insanların hafızasını nasıl artırabileceği, vizyonlarını iyileştirebileceği ve hatta düşüncelerin bir kişiden diğerine aktarılmasına izin verilebileceği konusunda ayrıntılı bilgi verilmekte. “İnsanlar bir dereceye kadar telepatik olabilir, kelimeler olmadan konuşabilirler - birbirlerinin düşüncelerine kavramsal düzeyde erişebilirler. Bu, meslektaşlarla benzeri görülmemiş bir işbirliğini ve arkadaşlarla daha derin konuşmaları sağlayabilir. Sadece düşünceler değil duyusal deneyimler beyinden beyine aktarılabilir." diyor.

ULUSAL BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Rapor, hükümetin teknolojinin gelişimini şekillendirmek için ortaya çıkardığı bu alanda ulusal bir soruşturma başlatması yönünde çağrıda bulunuyor. Gizliliğin korunması ve sürveyans için bir araç olarak kullanılmasını engelleme gibi teknolojinin etik kaygılarını ana hatlarıyla belirtiyor.

Editör: Haber Merkezi