Dünya basınında yer almaya devam eden Türk SİHA'larına olan yoğun ilgi her geçen gün artıyor. Suudi Arabistan gerilime rağmen rotayı Türk SİHA'larına çevirirken Yunan basını, Türk SİHA'ları için 'Ankara kendi İpek Yolu'nu yaratıyor' ifadesini kullandı.

Dağlık Karabağ savaşıyla tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken, Libya ve en son Ukrayna'nın Rusya yanlısı militanlara yönelik saldırılarında ise kendisini tartışmasız bir konuma getiren Türkiye yapımı SİHA'lara Yunan basını övgüler yağdırdı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Yunan medyasında çıkan ve 'Türkiye'nin İpek Yolu' başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı: Libya, Suriye, Katar, Ukrayna, Azerbaycan'dan Fas ve Tunus gibi diğer Afrika ülkelerine, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu'ya ve Kazakistan ve Endonezya gibi Asya'ya yayılmak isteyen bir ittifaklar zinciri.

Türk insansız hava araçlarının işe yaradığı kanıtlandı. Suriye hükümet güçlerinin İdlib'deki saldırılarını püskürtmeye yardımcı olan SİHA'lar Libya cephesinde ilişkilerin tersine dönmesinde kilit rol oynadı. Devriye ve keşif görevlerinde de kullanılırlarsa, Ukrayna'daki Donbass ayrılıkçılarına karşı öncü bir rol oynayabilir.

Bu insansız hava araçlarının işlevselliği, verimliliği ve taşıdıkları silahlar, Türkiye'nin onları tereddütsüz kullanmasının başlıca nedenleri. Aynı zamanda, farklı ülkelerin bu SİHA'ları almak istemesinin nedeni de bunlar.

SUUDİ ARABİSTAN ROTASI  ANKARA 

Suudi Arabistan uzun süredir ABD'den kendisine insansız hava araçları tedarik etmesini istiyor. Washington'un bunu reddetmesi, ülkenin rotasını Çin'e çevirdi.

Al-Ula Zirvesi'nin ardından Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki tansiyonlu ilişkiye rağmen Riyad, insansız hava aracı tedariki için dümeni Ankara'ya kırdı.

Editör: Haber Merkezi