Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın müstafi tümamirali Doç. Dr. Cihat Yaycı seri üretime geçen AKYA torpidoyu anlattı. AKYA'yı 'müthiş bir torpido' diye tanımlayan Yaycı, 350 kiloluk patlayıcı başlığıyla rakipsiz durumdaki torpidonun bir gemiyi vurması halinde o geminin batacağını söyledi.

HaberTürk televizyonunda soruları cevaplayan Yaycı şunları söyledi:

AKYA büyük bir başarıdır. Denizaltıların temel silahı torpidodur. Torpido çok etkili bir silahtır. Çünkü torpido su kesimi altından vurur gemileri... Bir gemiyi su üzerinden vurmakla su altından vurmak arasında çok ciddi fark vardır. Su altından vurduğunuzda gemiler genellikle batarlar. Su üstünden vurduğunuzda da gemiler genellikle yara alırlar; yüzme kabiliyetleri devam eder. Ama torpidoyla vurduğunuzda yüzme kabiliyetleri yok olur. 

BU MÜTHİŞ BİR TORPİDO

Torpido gibi bir silahın yerli olarak geliştirilmesi çok önemli bir olaydır. İlk çalışmalar 2007 yılında başlamıştır. Bu işin başarılmasında Savunma Sanayii Başkanlığının payı büyüktür. AKYA torpidosu, SSB'nin Türkiye'ye en önemli katkılarından bir tanesidir. AKYA'nın ilk prototipi yüzdükten sonra testleri 2016-2021 arasında tam 5 yıl sürdü. Şimdi seri üretime geçiliyor. 

Bu torpido, müthiş bir torpido... Deniz Kuvvetlerimizde şimdiye dek Mark46 ve DM2A4 dediğimiz iki yabancı menşeili modern torpido kullanılmaktaydı. AKYA bunların hepsinden daha üstündür; hem menzil olarak hem de diğer özellikler bakımından. İsmi Akya balığından gelir, çok güzel de bir isim konulmuştur. 

BAŞLIK, GÜDÜM VE MENZİLİYLE RAKİPSİZ

Bir kere AKYA'nın harp başlığı 350 kilogram. Diğerleriyle kıyaslarsanız, Mark46'nın harp başlığı 44 kg civarında, DM2A4'ün 260 kg... Bir kere AKYA'nın patlayıcısı çok güçlü... Güdüm sistemi ise hepsini kapsıyor. Akustik güdüm sistemi var, aktif-pasif sonar var, dümen suyuna kilitlenme var, akustik karşı tedbir var ve aldatmaya karşı dayanıklı... 

AKYA'nın sürati ise 45 knot üzeri bir sürat. Dünyadaki modern torpidoların erişebildiği en yüksek sürate sahip. Menzili de diğerlerinden çok üstün... Mark46 11 kilometre iken AKYA'nın menzili 50 km ve üzeri. DM2A4 maksimum 50 kilometreye atılırken AKYA daha da öteye gidebiliyor. Bu torpido hakikaten Türk Deniz Kuvvetleri'ne bir kuvvet çarpanı etkisi oluşturdu. 

Gidiyor, patlıyor, vurduğu yeri paramparça ederek gemiyi batırıyor. Çok etkili... Ben başta Savunma Sanayii Başkanlığı'nı, geçmişte projeye emeği geçen Deniz Kuvvetleri personelini, ROKETSAN'ı büyük bir takdirle karşılıyorum. Büyük bir hizmettir bu. Müthiş bir şeydir bu. Yani halkımız belki tam olarak kavrayamıyor ama ambargoların uygulandığı bir dönemde bunun yapılmış olması çok önemli bir teknolojik gelişmedir. 

Denizaltınız olabilir ama torpidonuz yoksa denizaltınız hiçbir işe yaramaz. Ya da torpidonuz kısıtlıysa, torpidoyu attıktan sonra denizaltı hiçbir şeye yaramaz. Seri üretime geçildiği için bizim torpido sayısında bir sıkıntımız olmayacak. 

Editör: Haber Merkezi