Türkiye’de uzun süredir tartışılan süresiz nafaka, boşanma davalarının uzun sürmesi ve aile hukukundaki diğer sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde AK Parti, Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğiyle yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

Aile Hukuku Baştan Düzenleniyor

Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu, aile hukuku alanındaki uluslararası örnekleri inceliyor. Bu kapsamda, aile mahkemelerindeki yargılama süreçlerinin hızlandırılması, mevcut eksikliklerin giderilmesi ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla kapsamlı bir düzenleme yapılması hedefleniyor. Çalışmalar tüm tarafların görüşleri alınarak yürütülüyor.

CHP, İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olmasını oy birliğiyle kararlaştırdı CHP, İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olmasını oy birliğiyle kararlaştırdı

Boşanma Süreçleri ve Nafaka Sistemi Yeniden Ele Alınıyor

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, yapılacak değişikliklerin ana odağı boşanma süreçleri ve nafaka sistemi olacak. Özellikle birkaç gün süren evlilikler sonrası ömür boyu nafaka ödenmesi uygulamasına son verilmesi, boşanma davalarının hızlandırılması ve aile mahkemelerindeki yargılama usullerinin güncellenmesi gündemde. Şiddet içermeyen aile uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin devreye girmesi de planlanan yenilikler arasında yer alıyor.

Ayrıca, mal paylaşımı nedeniyle 10 yıla kadar sürebilen çekişmeli boşanma davalarının kısaltılması, boşanma sürecinin hızlı tamamlanması ancak nafaka, mal paylaşımı, tazminat ve velayet gibi konuların ayrı davalar olarak görülmesi öneriliyor.

“Süreç Kısaltılmalı, Yeni Mağduriyetler Oluşmamalı”

AK Parti’nin hukukçuları, bu sistemin Avrupa ülkelerinde de uygulandığını belirterek, "Birçok ülkede boşanma davası ile nafaka veya mal paylaşımı davaları ayrı yürütülürken, Türkiye’de tüm konular tek bir davada ele alınıyor. Bu da sürecin yıllarca uzamasına neden oluyor ve tarafları mağdur ediyor" ifadelerini kullandı.

Boşanma sürecinin uzun sürmesi nedeniyle ikinci evliliğini yapamayan ya da çocuk sahibi olamayan bireylerin mağduriyet yaşadığına dikkat çeken yetkililer, "Boşanma sürecinde tarafların iradesine uygun, yeni mağduriyetlere yol açmayan bir sistem geliştiriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda Meclis’e sunulması beklenen düzenlemenin, özellikle aile hukuku alanındaki temel sorunları çözerek hızlı, adil ve tarafları mağdur etmeyen bir sistem oluşturmayı amaçladığı belirtiliyor.