İnsanlar; yaşam standartlarını yükseltmek adına araba sahibi olmayı arzu ederler. Fakat, 2023 yılının Şubat ayında olduğumuz şu günlerde peşin para verip araba sahibi olmanın bir hayli zorlaştığını dile getirebiliriz. Araba fiyatları; Türk Lirası’nın Euro ve Amerikan Doları karşısında değer kaybetmesi dolayısıyla hızlı bir şekilde yükselmiştir. Bunun yanı sıra, ÖTV zamları da insanların araba satın almasını zorlaştıran detaylar arasındadır.

Araba satın almayı düşünen tüketicilerin önünde farklı seçenekler vardır. Her şeyden önce, peşin para ile araba alınabilir. Bunun yanı sıra, birçok tüketici; araba için kredi çekmeyi tercih eder. Araba için taşıt kredisinin çekilmesi son derece popülerdir. Son olarak, taksitle araba almak da bir diğer seçenektir. İnsanlar; kredi çekerek hatrı sayılır bir borcun altına girmekten korkuyorlar. Bu yüzden, kredi dışındaki farklı vadeli araba alma seçeneklerini araştırıyorlar.

Vadeli Araba Satın Almadan Evvel Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vadeli araba almaya karar veren insanlar; her şeyden önce, nasıl bir arabaya ihtiyaç duyduklarının farkında olmalıdırlar. Bir başka deyişle, araba; iyice araştırılmalıdır. Arabanın belli başlı özelliklerine dikkat edilmelidir. Bilhassa arabanın ikinci el piyasasındaki yerine bakılmalıdır. Takdir edersiniz ki, insanlar; belirli dönemlerde birtakım ekonomik sıkıntılar yaşarlar. Söz konusu ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek adına evlerini veya arabalarını satmak zorunda kalırlar. Fakat, ikinci eli para etmeyen bir arabanın alıcı bulamayacağını ve elde kalacağını dile getirmek gerekir. Bu yüzden, tüketiciler; ikinci eli de değerli olan bir arabayı satın alarak kendilerini garantiye almalıdırlar.

Vadeli araba almak zannedilenden bile önemli bir husustur. Tüketiciler; satın almayı düşündükleri arabayı en ince detaylarına kadar araştırmak zorundadırlar. Marka, model ve fiyat araştırılması yapılması şarttır. Tüketiciler; araçlar arasında karşılaştırmalar yaptıkları takdirde hem istedikleri özelliklere sahip hem de diğerlerine kıyasla daha uygun fiyatlı bir araç bulabilirler. Hatta, kredi aylık taksitlerini buna göre belirlerler. Daha düşük aylık taksitler ödeme ayrıcalığına erişirler. Vadeli araç finansmanı arayışında bulunanlar; birtakım akıllı telefon uygulamalarından yararlanarak aracın ikinci el piyasasındaki değerini öğrenebilirler.

Vadeli Araba Almak Avantajlı Mıdır?

Tüketiciler; vadeli araba almanın mı yoksa peşin ödeme yaparak araç sahibi olmanın mı avantajlı olduğunu merak ederler. Bu noktada, her iki yöntemin de kendisine özgü avantajlarının olduğundan bahsedilebilir. Belirli bir birikimi olanlar; kredi işlerine bulaşmadan araç sahibi olurlar. Bunun yanı sıra, araçlarına ipotek konmasının önüne geçerler. Vadeli araba almanın da avantajları vardır. Bilhassa Birarabam gibi birlikte tasarruf finansı seçeneğini sunan bir organizasyon aracılığıyla araba satın alındığı takdirde peşinat ödeme derdinden kurtulmak mümkün hale gelir. Ayrıca, tüketiciler; istedikleri ödeme grubuna dahil olabilirler. Ek ödeme yapmak zorunda kalmazlar. Bitmek bilmeyen vade süreleri ile uğraşmazlar. Vadeli araç al kampanyası hakkında bilgi almak isteyenler; Birarabam’ın internet sitesini ziyaret edebilirler.

Editör: İrem Nur Kaya