BORSADA genel bir terim vardır. Bunu çoğu duayen borsacıdan duyabilirsiniz; herkes satarken almak. Herkes alırken satmak. Ve de hisse senedi alırken iyi seçim yapmak. Peki, bu seçim nasıl yapılır? Hisse senedinin karlılığına, ana sermayesinin güçlü olup olmadığına.

Piyasadaki ederinin üstünde veya altında olduğuna. Bu kriterler yerine getirilirse, hisse senedinin alımı ülkenin mevcut ekonomik yapısı, riskleri azsa ve de hisse senedinde sabırlı olup beklemesini biliyorsak para kazanmamamız içten bile değildir.

Borsalarımız dipte

Para piyasalarında, borsamızda işler karışık. Faizlerin yüksek olması, doların getirisinin fazla olması, paranın yönünü oralara doğru kaydırıyor. Peki, borsamızın durumu ne? Hisse senetlerinin durumu ne? Burada ki görüntü iç açıcı değil. Çünkü yabancı hisse senedi satıyor. Her fırsatta bankalarda, sanayi kağıtlarında, turizm kağıtlarında, hava yollarında her yerde satıyorlar. Ve sattıkları senetten elde ettikleri parayı da dolara çevirip ülkelerine götürüyorlar.

Hal böyle olunca, 50 milyar doların üzerinde borsamızda yatırımı olan yabancıların satışları endeksimizi diplere taşıdı. Çok değil 2018 yılının başında, 122 binlerde olan borsamız bu günlerde 84 binleri gördü. Nereye kadar düşeceği, nereden hisse senedi alınacağı ise muamma! Küçük yatırımcı, büyük yatırımcı hisse senedi alıp almamakta kararsız. Elinde yüksek fiyatlardan hisse senedi kalan küçük yatırımcılar ise tedirgin bir bekleyiş içinde.

Hisse senetleri dipte

Aslında herkes satarken alma kuralı uygulansa bu günlerde rastgele seçerek bile alacağınız senet, fiyat olarak çok uygun durumdadır. Ama bunun için öncelikle ekonomimize güvenmek lazım, mevcut piyasa risklerini irdeleyip alıp kararı vermek lazım. Dünyanın durumuna bakmak, özellikle ticaret savaşlarını dikkate almak ve ABD’nin yalancı dengesiz başkanının, İran’da ne yapacağına, Türkiye’ye karşı hamlelerine bakmak lazım. Bu riskler göz önüne alındığında hisse senedi alımı, yatırımı yapılabilir. Hisse senetleri hakikaten diplerde. Hisse senetlerinin çoğu ederinin yarı fiyatına, üçte bir fiyatına işlem görüyor. Yani çoğu pul olmuş durumda.

Şöyle üç beş tane hisse senedinin genel durumuna bir bakalım; Odas elektrik, 2017 yılında hisse senedinin fiyatı 12.00 TL imiş. Şimdiki fiyatı ise 1.18 TL. Yani bire on kaybettirmiş. Hürriyet Gazetesi, 1.90’lardan, 0.60 TL’ye düşmüş. Ak Enerji 1.20’den,0.49’a düşmüş. Cemas 7.00 TL’den, 0.70’e düşmüş, bire on değer kaybetmiş. YGO, Yeşil, 1.21’den, 0.24’e düşmüş. Batı Söke Çimento 2.30’dan 0.82 TL’ye düşmüş. Şeker Bankası 2.20’lerden 0.85’lere düşmüş. Uşak Seramik 3.00’TL den 0.97’lere düşmüş. Bunlar borsada satış yiyen ederinin çok altında işlem gören, çoğu da bir iki yıl öncesine göre fiyat olarak pul hale gelen, hisse senetlerinden bazıları.

Örnekleri çoğaltabiliriz. Bu tür senetler alınır mı? Alınır da, mevcut ekonomik ortamda bu senetleri yatırım aracı olarak alıp tutmak, işte onun için biraz yürek ister. Yorum bizden. Hamle yüreği olar yatırımcıdan.