Celaleddin' İ Rumi  anlatır Cimrinin hikayesini; Dünyalıktan nasibi cömertçe verilmiş, ancak gönül fakiri cimri bir adam vardı.

Bir gün bu adam camiye gitti. Tam namaza başlarken, '' Acaba evden çıkarken kandili söndürdü mü? diye düşündü. Hemen evine koşarak kapıyı çaldı. İçerden ses veren hizmetçiye;

''Sakın kapıyı açma ....Odada kandil kandil yanıyorsa hemen hemen söndür. Kandilin yağı tükenmesin'' diye emretti.

Hizmetçi peki, kandili söndüreyim  ama kapıyı neden açmayayım''? diye sordu. Cimri adam, ''Kapının tokmağı aşınmasın'' ded. Hizmetçi cimri adama hatırlatmak istercesine sordu:

'' Güzel.....kapıyı da açmayayım. Ama sen camiden eve kadar yürümekle pabuçlarının  eskiyeceğini düşünmedin mi?

Cimri; Düşünmez olurmuyum hiç.....Buraya kadar çıplak çıplak ayakla geldim. ''Cimrilik insanın  dengeyi bozup aşırıya kaçmasıdır. Aşırılıktan uzak orta ümmet olmanın orta yolunu tutmaktır.

Mümin Kura'nın ifadesiyle ne elini boynuna bağlayıp cimrilik eder, ne de çok açıp savurarak müsriflik yapar. (İsra; 17/29)

***    

ÇATLAYAN DUDAKLARIN  DUASI:

Kelime köken bilimiyle ifade etmek gerekirse Arapça istiska ....Yani, su vermek, su istemek....Türkçemizde ki adıyla Yağmur duası....Dini geleneğimize göre yağmur bereketin simgesi, Allah'ın lütfunun  göstergesi kabul edilir....Bundan böyle halkımız bazen yağmur yerine rahmet sözcüğünü kullanır.

Ancak bizim her istediğimiz yere istediğimiz zaman da bazen yağmur yağmaz. İşte o zaman Cenabı Hakk'a  yaklaşındua ile yağmur istemenin vakti ve saati gelmiş demektir.

Dinimizde yağmur duası vardır ve  bu dua bir çok hadisle sabittir.

Hazret Peygamberin  yağmur duası yaptığına  dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir. Bu rivayetlerde, Cuma hutbesi sırasında bir kişinin ayağa kalkıp kuraklıktan şikayet ederek, Resulü Ekremden yağmur için dua istemesi üzerine Hz. Peygamberin dua ettiği hatta daha minberden  inmeden yağmurun başladığı belirtilmektedir. (Müslim)

Kur'an I Kerim de  Hz. Musanın da kavmi için Allah'tan su dilediği ve Allah'ın emriyle asasını taşa vurması üzerine on iki pınarın fışkırdığı belirtilir...

Ayet: Sen ancak o zikre (Kuran) uyanı ve görmediği halde Rahman'dan korkanı uyarabilirsin. İşte böylesini hem bir af hem de değerli bir ödülle müjdele. (Yasin; 36/ 11)

Hadis: Dünyada iken kim, başkasının ayıbını  örterse, Allah da  ahirette o kimsenin ayıbını örter. (Müslim)