2019 bütçesinin nasıl görüşüleceğini biliyoruz. Ancak uygulama ve pratiğine ilk kez tanık olacağız. 12 gün boyunca 2019 yılı bütçe yasası kalem kalem ele alınacak ve karara bağlanacak. Artık Bakanlar Kurulu sıralarının olmadığı salonda sadece komisyon ve ilgili bakan yer alıyor. Ekonomi Bakanı Sayın Albayrak da bir saatlik konuşmasıyla sunumunu yaptı.
 
31 Mart seçimlerinden önceki ilk meydan randevusu da gerçekleşmiş oluyor. Televizyonların canlı yayınlayacağı, bütün medyanın gözleri önünde olacağı eleştiriler, karşılıklı atışmalar ile başlayacak tartışmalar, sandığa gitmeden önceki ilk eylem niteliğini taşıyacak. Cumhur İttifakı bütçe görüşmelerinde de işbirliği içinde olacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ittifakla ilgili verdiği talimatlar kesin ve net. Bu nedenle gözler muhalefette olacak. Yani CHP, İyi Parti ile HDP sözcüleri bütçe görüşmeleri nedeniyle ele geçirdikleri yayın fırsatından sonuna kadar yararlanacak. Veryansın niteliğindeki eleştiriler, her bakanlığın hemen hemen her kalemi ile geçerli olacak. Çünkü CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, direnişten söz etti. CHP'de izinler kaldırıldı. Mazeret izni bile verilmeyecek. Topyekün genel kurul salonunda olunacak. Etkin bir muhalefet ve direnişi işaret eden Özgür Özel, yeni iç tüzüğün muhalefete verdiği tüm imkanların kullanılacağından söz etti.
 
Önergeler reddedilecek
 
Bir başka deyişle bütün CHP milletvekilleri, bütçe görüşmeleri boyunca söz alacak, önerge verecek ve her madde için şerh koyma niteliğinde tutum izleyecek. Yeni dönem bütçesi ama gerginlik açısından eski bütçe görüşmelerinden farklı bir yanı olmayacak. Bütçeyi savunma durumundaki AK Parti elbette önergeyi yanıtlayacak. Ve ağırlık oylarıyla da bu önergeler reddedilecek. Sistem aynı. Ama buna rağmen muhalefet yağmur niteliğindeki önergeleriyle bütçe görüşmelerinde muhalefet hünerlerini sergilemeye devam edecek.
 
İttifak ortağı MHP'nin bütçe görüşmelerindeki tutumu merak konusu. Örneğin Adalet Bakanlığı bütçesinde af, Çalışma Bakanlığı bütçesinde yaşa takılan emeklilik konusu açılacak mı? İttifak sözüne bağlı kalınacağını vurgulayan MHP'nin seçmenine vereceği mesajlar iktidardan yana olsa da görüşlerini açıklama fırsatı bakımından da önemli bir platform olacak. İyi Parti ve HDP, kendi bakış açılarıyla bütçeyi de AK Parti yönetimini de Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan'ı da sert tavırlarıyla eleştirecekler.
 
Medyada sesi çıkmayan HDP, yine aynı şarkıları dillendirerek Apo'dan, cezaevindeki milletvekillerini anlatarak bütçe görüşmelerini farklı boyuta çekecek. Nitekim sunum konuşmasında Pervin Buldan ve Sezai Temelli de aynı çerçevede hareket ettiler.
 
Aynı konular gündemde
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aynı ses tonu, aynı örnekler, aynı eleştiriler ve aynı konular ile kürsüdeydi. Bütçe görüşmelerinde gözler TBMM Başkanı Binali Yıldırım'a çevrildi. Çin, Kırgızistan ve İran gezilerinden dönen Binali Yıldırım bütçe görüşmelerini baştan sona kadar yönetecek. Sayın Yıldırım bakanlık döneminde de başbakanlığında da ılımlı ve esprili yaklaşımı ile sempati toplamış bir parlamenter. Meclis başkanlığını da aynı şekilde yürütüyor. Meydanlarda farklı ve tam bir siyasetçi nutukları atan Yıldırım, 23 Aralık tarihine kadar bu zorlu mesainin yöneticisi durumunda. Öyleyse ihtimal İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığının açıklanması bütçe görüşmelerinin sonuna kalacak. Sayın Yıldırım adaylığı ile ilgili hiçbir yorum yapmazken, her soruya 'bütçe' yanıtını veriyor.
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümeti bütçe görüşmeleri 12 gün boyunca geceli gündüzlü tam mesai sürecekken, eski bütçe görüşmelerinden farkına tanık olacağız. Oy ağırlığı ile bütçenin geçmesinde sorun yok. Ama genel kurul salonu önümüzdeki yerel seçimler konusunda da kamuoyuna yorum yapma fırsatı verecektir.