Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2.5 TL'lik yeni madeni paraların basımı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayını beklediği ve onayın gelmesinin ardından 2,5 TL'lik madeni paraların hızla tedavüle gireceği iddia edildi.

34 YIL SONRA GERİ DÖNDÜ

2.5 TL'lik madeni paralar, son olarak 1989 yılında, yani tam 34 yıl önce tedavülden kaldırılmıştı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2 TL'lik madeni paraların basımı için öneride bulunduğunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2.5 TL'lik madeni paraların daha uygun olacağını ifade ettiği öğrenildi. Bu tavsiye üzerine Darphane yetkililerinin, 2.5 TL'lik madeni para için yeni bir çalışma yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu belirtildi.

Altın güne düşüşle başladı! Altında son durum nedir? İşte detaylar Altın güne düşüşle başladı! Altında son durum nedir? İşte detaylar

ATATÜRK'ÜN KALPAKLI RÖLYEFİ OLACAK

2.5 TL'lik madeni parada Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafı rölyef olarak kullanılacak. Ancak bu rölyef daha önce Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel olarak basılan 5 TL'lik hatıra paralarda yer aldığı için 2.5 TL'lik madeni parada farklı bir rölyefin kullanılacağı ifade edildi.

BOZUK PARA EKSİKLİĞİ GİDERİLECEK

Maliyet tasarrufu ve bozuk para açığının kapatılması amacıyla, 2 lira 30 kuruş olan 1 TL'lik madeni paranın basım maliyeti düşüreceğini söyleyen yetkililer, 2,5 TL'nin de aynı maliyetle basılacağını ve bu sayede tasarrufun yanı sıra piyasadaki bozuk para eksikliğinin de giderileceğini belirtti.

Ayrıca, yetkililer pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesi nedeniyle 1 TL'lik madeni paranın maliyetinin arttığını, ardından fiyatların düşmesiyle maliyetin yeniden azaldığını, ancak döviz kurlarındaki artış nedeniyle maliyetin tekrar yükseldiğini belirtti. 1 TL ve 5 TL'lik hatıra paraların maliyetinin de 2.30 TL olduğunu belirttiler.

MADENİ VE GRAMI AZALTILDI

Yetkililer maliyet tasarrufu ve bozuk para açığının kapatılması amacıyla, 1 TL'lik madeni paranın basım maliyeti düşürüldüğü açıkladı. Ayrıca gramajın ve alaşımındaki nikel oranının azaltıldığını söyleyen yetkililer, bu sayede tasarruf yapılmasının yanı sıra piyasadaki bozuk para eksikliğinin giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Editör: İrem Nur Kaya