Optimar’ın 19-23 Şubat tarihleri arasında 26 ilde toplam 2 bin kişi üzerinde yaptığı anket, ilginç veriler taşıyor.

Anketin sonuçlarını Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde yazdı. Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Depremden sonra henüz normalleşme sürecine geçemedik. Nasıl geçelim, hâlâ enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Acılar taze. Korkular taze. Peki böyle bir ortamda anket çalışması yapılabilir mi? Depremin vurduğu siyasi fay hatlarındaki durum ölçülebilir mi?
Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar tüm bu zorluklara rağmen anket yapmayı göze alabilmiş.

- Optimar’ın 19-23 Şubat tarihleri arasında 26 ilde toplam 2 bin kişi üzerinde yaptığı anket, ilginç veriler taşıyor.

- Ankete katılanların yüzde 67.3’ü Türkiye’nin en önemli sorunu olarak depremi işaret etmiş. İkinci sırada ise yüzde 18.1’le ekonomi geliyor. Depreme rağmen ekonomi uyarmaya devam ediyor.

- 10 şehrimizin yıkıldığı, 50 bine yakın insanımızın hayatını kaybettiği asrın felaketinde Optimar bu sorunu kim çözer diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 29.3’ü “AK Parti” çözer diyor. “CHP” diyenlerin oranı yüzde 19.1. “HDP” çözer diyenler yüzde 6 çıkarken, onu yüzde 5.6’yla “İYİ Parti” takip ediyor. “MHP” diyenlerin oranı ise yüzde 2.3 çıkıyor.

- Ankete katılanların yüzde 21.3’ü “Hiçbiri çözemez” diyor. Bu siyasete olan güvensizliği yansıtması açısından çarpıcı bir veri.

- Optimar, ankete katılanlara “Deprem sonrası yapılan müdahalenin tüm illerde zamanında ve doğru yapıldığını düşünüyor musunuz?” diye sormuş. Çıkan sonuç iktidar açısından uyarıcı mahiyette. Ankete katılanların yüzde 64.7’si zamanında ve doğru müdahale yapılmadığını düşünüyor. Zamanında müdahale edildi diyenlerin oranı ise yüzde 35.3’te kalıyor.

- Peki deprem sonrası yapılan yardımlar yeterli bulunuyor mu? Ankete katılanların yüzde 36’sı “Yeterliydi” diyor. “Oldukça yeterli” diyenlerin oranı ise yüzde 8.4 çıkıyor. “Yetersizdi” diyenler yüzde 24.2 çıkarken, “Oldukça yetersiz” diyenlerin oranı yüzde 9.3’te kalıyor. “Orta” diyenler ise yüzde 22.2 çıkıyor.

- “Deprem konusunun siyaset konusu yapılmasını nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna ankete katılanların yüze 73.7’si “Olumsuz buluyorum” yanıtını veriyor. “Olumlu buluyorum diyenlerin oranı ise yüzde 14.4’te kalıyor.

- Ankete katılanların yüzde 72.6’sı seçimlerin normal tarihi olan 14 Mayıs’ta yapılmasını istiyor. “Ertelenmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 27.4 çıkıyor.

- Optimar’ın anketinde “Depremden sonraki süreçte parti liderlerinden hangisinin hasarın giderilmesinde daha başarılı olduğunu düşünüyorsunuz?” diye sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 49.7’si Erdoğan diyor. Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı ise yüzde 12.7 çıkıyor. Muharrem İnce diyenler yüzde 6.1’le üçüncü sırada geliyor.

- “Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 43.2’si Erdoğan yanıtını veriyor. Kılıçdaroğlu ise yüzde 13.5’le ikinci sırada geliyor. 

Editör: Grlyrtts