Preply online online ingilizce kursu tarafından yapılan araştırmaya göre 2023 yılı itibari ile Dünya genelinde 35 milyon dijital göçebe olduğu tahmin ediliyor ve ABD'deki dijital göçebelerin sayısı 16,9 milyonu aşmış durumda.

Dijital Göçebe Nedir?

"Dijital göçebe" terimi, artık geleneksel bir ofiste çalışmak zorunda olmayan, bunun yerine ne zaman ve nerede çalışacağına özgürce karar verebilen kişileri tanımlıyor. Dizüstü bilgisayarları yanlarında olduğu ve iyi bir internet bağlantısına erişimleri olduğu sürece her yerde çalışabilen dijital göçebeler bir ay Almanya’da bir kafede bir diğer ay ise Tayland’da aynı proje üzerinde çalışabilirler.  Dijital göçebelik, geleneksel iş yapma biçimlerine yeni bir yaklaşım getirirken bu durum, çeşitli avantajları ve dinamikleri beraberinde getiriyor.

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nasıl Olunur?

Dijital göçebelik için gereken temel ekipmanlara dair belirli başlı öğeler bulunuyor. Bunlar arasında en kritik olanı, adından da anlaşılacağı gibi, işlerini zaman ve mekâna bağlı olmadan yürütebilmelerini sağlayacak bir bilgisayardır. Bir dizüstü bilgisayar ile, işlerinizi istediğiniz yerden yürütebilme esnekliğine sahip olabilirsiniz. Eğer internet erişimi olan bir dizüstü bilgisayarınız varsa, dijital göçebe olmanın temel koşullarından birini karşılamış oluyorsunuz.

Hem uzaktan çalışma düzenine uygun hem de yeterli gelir sağlayabilecek bir iş bulduktan sonra, istediğiniz yerde konaklayarak çalışma hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Hedeflediğiniz bölgeleri belirleyip planlayarak, farklı yerlerde yaşamaya başlayan dijital göçebelerden biri de siz olabilirsiniz.

Dijital Göçebe Olarak Hangi Meslekleri Yapabilirsiniz?

Seyahat ve işi başarılı bir şekilde birleştirebileceğiniz meslekler arasında web veya yazılım geliştiricisi, programcı, grafik tasarımcı, pazarlama danışmanı, SEO uzmanı, vlogger, çevirmen, yazar, fotoğrafçı, film yapımcısı, sanal asistan, koç ve müşteri hizmetleri gibi seçenekler, metin yazarlığı, grafik tasarım, geliştirme veya dijital pazarlama gibi meslekler bulunmaktadır. Ek olarak, e-kurs oluşturma, e-kitap yayınlama ve pasif gelir kaynakları yaratmanın farklı yollarını da keşfetme imkânına sahipsiniz.

Küresel yazılım sıkıntısı nedeniyle Türk Hava Yolları 84 seferini iptal etti Küresel yazılım sıkıntısı nedeniyle Türk Hava Yolları 84 seferini iptal etti

Bu Faktörler Maaş Seviyelerini Etkiliyor!

Araştırmaya göre Amerikalı dijital göçebelerin yaklaşık %44'ü yılda 75.000 $ veya daha fazla kazanıyor. Fakat bu maaş seviyeleri ana hatları ile 4 faktöre bağlı olarak değişiyor.

1.İş Alanı: Dijital göçebeler, çeşitli iş alanlarında çalışabiliyorlar. Web geliştirme, yazılım mühendisliği, dijital pazarlama, serbest yazı işleri ve daha birçok meslek dijital göçebelik için uygunken bu pozisyonlarda maaşlar, çalışılan sektöre göre farklılık gösteriyor.

2.Deneyim: İş deneyimi, dijital göçebelerin kazandıkları maaşı direkt olarak etkiliyor. Daha fazla deneyime sahip olanlar genellikle daha yüksek maaşlar talep edebiliyorlar.

3.Uzmanlık: Özellikle nadir ve talep gören becerilere sahip olan ve belirli bir alanda uzmanlaşmış bir dijital göçebe iseniz, daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.

4.Coğrafi Konum: Dijital göçebeler, dünya genelinde çalışabilirler, ancak yaşadıkları ülke veya şehirin yaşam maliyeti ve ekonomik koşulları maaşlarını etkileyebilir. Örneğin, daha pahalı bir şehirde yaşamak istiyorsanız daha yüksek bir gelire ihtiyaç duyabilirsiniz.
 

Dijital Göçebelik Vizesi Alarak Başlayın!

Dijital göçebelik vizesi, bireylerin belirli bir ülkede uzun dönemli olarak kalıp çalışmalarına olanak sağlayan bir tür vize türüdür.

Dijital göçebelik vizelerinin veriliş koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu koşullar genellikle gelir düzeyi, sağlık sigortası, çalışma amacı ve seyahat planları gibi faktörlere dayanabilir. Güncel durumu ve ülkelerin şartlarını araştırmanızı tavsiye ediyoruz.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileri?

Preply’nin yapmış olduğu araştırmaya göre uygun hava koşullarına, istikrarlı online bağlantı olanaklarına, yüksek yaşam standartlarına ve uzaktan çalışma vizesi alternatiflerine sahip olan ve en çok tercih edilen ülkeler şöyle; Portekiz, Dubai, Hırvatistan, Almanya, Estonya, Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları yer alıyor.

Sonuç Olarak;

Dijital göçebeliğe karar verdiyseniz sizin için en önemli tavsiyemiz bu süreci önceden tüm hatları ile planlamanız. Bu haberimizden sonra gideceğiniz ülkeyi seçtiyseniz, sırt çantanız ve dijital göçebelik planınız da hazır ise siz de yeni hayatınıza merhaba diyebilirsiniz!

 

Editör: Nehir Durdağı