10 Haber yazarı Barış Soydan, parayı erimekten koruyan tek yatırım aracını açıkladı. Son zamanlarda artan döviz talebiyle ilgili yazdığı yazıda dikkat çeken bir ayrıntıya yer veren Soydan, kazandıracak yatırım aracını açıkladı.

"Vatandaşlar altın almaya döviz bürolarına koşuyormuş, Kapalıçarşı’da altın ve döviz için çift sıra kuyruklar oluşmuş... Allah, Allah, neden acaba?" diyen Soydan, "Çünkü sıkı para politikası uygulandığı söylenen ülkede enflasyondan mevduat faizi korumuyor" dedi, vatandaşın parasını hangi yatırım aracının koruduğunu yazdı.

"MEVDUAT FAİZİNE DAİR VERİLER GERÇEĞİ OLDUĞU GİBİ YANSITMIYOR"

Rakı ve şarap uçtu. Zam geldi Rakı ve şarap uçtu. Zam geldi

Bu durumu son zamanların moda tabiri oksimoron olarak adlandıran Soydan, yazısında şunları belirtti:

"Tıpkı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mevduat faizine dair verileri de gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor. Merkez Bankası’na göre bankalar bir ay vadeli mevduata ortalama yüzde 44.56, üç ay vadeli mevduata ise yüzde 53.25 faiz veriyor.

"BİRİKTİRDİĞİ TL'Yİ BANKAYA GÖTÜREN ORTALAMA VATANDAŞ İÇİN BÖYLE BİR FAİZ YOK"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bundan hareketle geçen hafta katıldığı televizyon yayınında “Mevduat faizi yüzde 50’nin üzerinde” dedi. Oysa biriktirdiği Türk Lirası’nı bankaya götüren ortalama vatandaş için böyle bir faiz yok. Gerçekte bir ayın üzerinde vade için önerilen faiz en kabadayı bankalarda bile yüzde 50’nin altında. Eğer tasarrufunuz küçükse yüzde 40’ın altında faizle karşılaşmanız bile mümkün."

"VATANDAŞ İÇİN PARASINI KORUYABİLECEĞİ BİR ALTERNATİF VAR"

"Vatandaş için parasını koruyabileceği tek alternatif altın. Vatandaş ne yapsın sahiden? “Mevduat faizi enflasyondan koruyamadığına göre parasını tasarruf edeceğine bir an önce harcasın” diyebilirdik ama mart ayında tablo değişti, artık vatandaş için parasını koruyabileceği bir alternatif var. Altın.

Altın fiyatlarında iki haftadır ralli var. Ons altının fiyatı birdenbire 2020 dolarlardan 2200 dolara geldi. Buna bağlı olarak da yurtiçinde gram altının fiyatında büyük bir artış yaşandı. Tıpkı TÜİK’in enflasyon verisi, Piyasa Katılımcıları Anketi ve Merkez Bankası’nın faiz verisi gibi gerçeği tam olarak yansıtmadığı için ben gram altının fiyatını bankalar arası piyasadan değil Kapalıçarşı’dan izliyorum. Kapalıçarşı’da gram altını satış fiyatımız 2400 TL’nin eşiğine gelmiş durumda. Bundan birkaç hafta önce 2100 TL’lerdeydi. Yani parasını fiziki altında tutan şu anda enflasyondan korumayı başarıyor."

"İÇİNDE OKSİMORON GEÇEN BİR CÜMLE KURAYIM"

Soydan, yazısını şöyle sonlandırdı:

"Oksimoron, birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılması demek. Ben de içinde oksimoron geçen bir cümle kurayım: Sıkı para politikası uygulandığı söylenen ülkede enflasyondan mevduat faizi değil altın koruyor!"

Editör: İrem Nur Kaya