Türkiye'den de birçok sosyal medya kullanıcısı dün gökyüzünde meydana gelen görüntüyü paylaştı. Sosyal medyada ilgi gören gökyüzü fotoğrafları viral haline geldi.İlgi çeken görseller için Türkiye Uzay Ajansı'ndan da açıklama geldi. 

Bütün dünyanın hayranlıkla izlediği Kuzey Işıkları, Türkiye'den de görüldü. Sosyal medya kullanıcıları çektikleri fotoğrafları paylaştı.

Türkiye Uzay Ajansı'nın resmi X (Twitter) hesabından kamuoyuyla paylaşılan bilgilerde görüntülerin sebebinin  Kasım başından beri söz konusu olan manyetik dalgalanmanın olduğu belirtildi. 

görüntüAjansın yapmış olduğu açıklama şu şekilde; 
''Güneş’te meydana gelen jeomanyetik fırtınalar sebebiyle Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgesinde Auroralar gözlemlendi.25. Güneş döngüsünün etkileri devam ediyor. 11 yıllık döngünün zirvesi tahmin edilenden daha erken ve daha güçlü olacak.2 Kasım'da Güneş'in Koronal Kütle Atımı (KKA) etkisi ile G3 (Güçlü) düzeyde jeomanyetik fırtına uyarıları verildi. Koronal Kütle Atılımları Güneş'in koronasından büyük miktarda plazma ve manyetik alan atılımıdır.

TikTok yetkilileri 2'nci kez TBMM'ye davet ediliyor! TikTok yetkilileri 2'nci kez TBMM'ye davet ediliyor!

Bazıları Dünya'ya 15-18 saat kadar kısa bir sürede ulaşırken bazılarının ulaşması günlerce sürebilir. 31 Ekim-2 Kasım tarihlerinde gerçekleşen KKA’nın, 5-7 Kasım tarihleri arasında Dünya’da etkisini göstermesi bekleniyor.

görüntü 2
Jeomanyetik fırtınalar Güneş fırtınalarından etkilenebilecek sistemlere bağımlı olanlara yardımcı olmak için G1'den G5'e kadar değişen 5 seviyeli bir ölçek ile derecelendirilmektedir. G1 en düşük düzey, G5 ise en yüksek düzeyi temsil eder.Güçlü jeomanyetik fırtınalar sebebiyle güç şebekesinde dalgalanmalar meydana gelebilir, yüksek enlem güç sistemlerinde voltaj alarmları yaşanabilir, uydu yöneliminde düzensizlikler meydana gelebilir, HF (yüksek frekans) radyo yayılımı daha yüksek enlemlerde zayıflayabilir ve Auroralar orta enlemlerde gözlemlenebilir.

gök
Auroralar, Güneş parçacıkları ile gezegenimizin atmosferi arasındaki etkileşimden kaynaklanmaktadır ve gökyüzündeki büyüleyici ışık danslarıyla binlerce yıldır dünya çapında sayısız efsaneye ilham vermiştir. Nadir durumlarda, genellikle artan güneş aktivitesi sırasında, kuzey ışıkları orta ve güney Avrupa'ya kadar güneyde görülebilir. Bu auroraların rengi genellikle kırmızıdır.
Hafta sonu Dünya’ya ulaşan güçlü KKA etkisi ile kutup ışıklarının normalde olduğundan daha güneyde de gözlemlenmesi mümkündür.'' 

kırmızı

Editör: Nehir Durdağı