İngiltere ve Norveç, Baltık Denizi'nde Rus denizaltılarını izlemek ve bölgedeki kritik denizaltı kablolarını korumak amacıyla tarihi bir askeri ittifak kurdu. Anlaşma kapsamında iki ülke toplam 13 gemiyle sürekli devriye faaliyeti başlattı. Gemilerin 8’inin İngiliz donanmasına ait olduğu belirtildi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, imzalanan mutabakatı “tarihi bir anlaşma” olarak nitelendirerek, “Bu, yeni bir dönemin başlangıcı. Gücümüz birlikten geliyor.” ifadelerini kullandı. Starmer, Rusya'nın Avrupa kıyılarındaki askeri faaliyetlerinin son dönemde %30 arttığını vurguladı.
Kablolara Yönelik Tehdit Artıyor
Bölgedeki kritik denizaltı kablolarının, Avrupa’nın internet ve enerji altyapısı için hayati önem taşıdığı biliniyor. Geçmişte, Rusya’nın yaptırımları aşmak için kullandığı “gölge filo”ya ait ticari tankerlerin, İsveç–Litvanya arasındaki kabloları çapa atarak kopardığı iddia edilmişti.
NATO, son aylarda bölgede yoğun şekilde görülen Rus nükleer denizaltılarını ve ticari tanker hareketliliğini, “Batı altyapısına yönelik en aktif tehdit” olarak sınıflandırıyor.
Ortak Harekât Başlıyor
Yeni kurulan İngiltere–Norveç ittifakı, hem Rus denizaltılarının faaliyetlerini takip etmeyi hem de kabloları olası saldırılara karşı korumayı amaçlıyor. Baltık Denizi'nde 24 saat esasına göre sürdürülecek devriyeler, ittifakın deniz güvenliği stratejisinin çekirdeğini oluşturacak.
