ABD’nin İran’a ait bir kargo gemisine operasyon düzenleyerek kontrolü ele geçirmesi ve Tahran’ın peş peşe misilleme mesajları vermesi, küresel piyasalarda yeni haftaya sert satış baskısıyla başlanmasına yol açtı. Artan jeopolitik tansiyon, özellikle enerji ve döviz cephesinde etkisini hızla gösterdi.
Petrol ve Dolar Aynı Anda Yükseldi
Brent petrol, Asya işlemlerinin ilk saatlerinde yaklaşık yüzde 6 prim yaparak 96 dolara dayandı. Uzmanlar, Hürmüz Boğazı çevresindeki risklerin enerji arzı endişesini büyüttüğünü belirtiyor. Aynı tabloda dolar da yeniden güç kazandı.
Borsa ve Tahvil Cephesinde Baskı
S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0,7 gerilerken, Avustralya borsasında yüzde 0,5 kayıp görüldü. Japonya Nikkei endeksi ise yüzde 0,7 yükselerek ayrıştı. Tahvil piyasalarında da cuma günkü yükselişin ardından geri çekilme öne çıktı. Ateşkes beklentisi sürse de, piyasalarda temkinli hava hakim.
