Türk Roketsan tarafından üretilen ve “Akbaba” olarak adlandırılan füze, 30 Haziran itibari bir Türk Hava Kuvvetleri brifinginde TF-X’in mühimmat listesine dahil edildi.

M5 Derğisinden Adem KILIÇ'ın çeviri haberine göre,Amerikan Defence News’de Türk Roketsan, Raytheon füzelerinin yerini alacak füze geliştirdi haberine yer verildi.  Roketsan, 8 Temmuz’da Defense News’e verdiği demeçte, “Milli güvenlik nedeniyle gizlilik nedeniyle Akbaba projesi hakkında bilgi veremiyoruz” dedi.

Ancak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir şirket yetkilisi, Akbaba füzelerinin Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan yaklaşık 100 adet Amerikan yapımı AGM-88 HARM füzesinin yerini alacağını söyledi.

Amerikan firması Raytheon Technologies, aynı zamanda radar donanımlı hava savunma sistemlerini aramak ve yok etmek için kullanılan yüksek hızlı ve radyasyon önleyici bir füze olan AGM-88 HARM’ı inşa ediyor.

Bir Hava Kuvvetleri yetkilisi, Akbaba’nın F-16C/D Fighting Falcon’ları kullanırken HARM silahlarını kullanma konusunda uzmanlaşmış bir birim olan 151. “Bronz” Filo tarafından kullanılacağını söyledi.

Yetkili; “Akbaba’nın yerini alacak yaklaşık 100 AGM-88 HARM’ımız var. Bu, yaklaşık 50 milyon dolarlık bir sözleşme anlamına geliyor. Ancak daha büyük siparişlerimiz olabilir çünkü bu açık uçlu bir program” açıklamasında bulundu.

Yetkili ayrıca nihai miktarların ve sözleşme değerinin TF-X programının ilerlemesine bağlı olacağını söyledi.