ABD'nin bağımsızlığını kazanmasının 243. yıl dönümü, ülke genelindeki törenlerle kutlandı. 

Başkent Washington'daki törene ise Başkan Donald Trump'ın konuşması ve Fransa’nın Bastille Günü’ndeki askeri geçit törenine heveslenerek istediği tanklarla uçakların da yer aldığı özel tören damgasını vurdu.

Washington’da öğle saatlerinde gerçekleştirilen geleneksel kutlamalarda polis, asker, şerif ve kovboyların da katılımıyla geçit töreni düzenlendi. Anayasa Bulvarı'nın iki tarafında toplanan binlerce kişi, geçit törenini ellerinde ABD bayraklarıyla izledi.

FRANSA HEVESİ GERÇEK OLDU

70 ton ağırlığındaki Abrams tankları ve üretimine 1940'larda son verilen Sherman tankları, Lincoln Anıtı'nın arkasındaki yolda konuşlandırıldı.

Akşamüstü yapılan ve önceki yıllardan farklı olarak tankların ve savaş uçaklarının da yer aldığı ‘Amerika'ya Selam’ temasıyla düzenlenen  özel kutlamada ise Trump, 70 yılın ardından Lincoln Anıtı önünde Amerikalılara seslenen ilk başkan olarak kayıtlara geçti.

KURŞUN GEÇİRMEZ CAMIN ARDINDAN KONUŞTU

Donald Trump’ın konuşmasını kurşun geçirmez camın ardından yapması sosyal medyada ‘korkak’ tepkilerine neden oldu. Öte yandan Trump'ın konuşma yaptığı kürsünün önünde olan kişilere ise parayla bilet satıldığı iddia edildi.

Başkan Trump, konuşmasında beklenildiği gibi Amerikan milliyetçiliğinin önemine vurgu yaptı. Amerikan ordusuna da birçok kez atıf yapan Trump, ordu mensuplarının gösterdiği fedakârlığın önemine işaret etti.

Trump'ın konuşması sırasında da Amerikan ordusuna ait bazı uçaklar gösteri uçuşu yaptı.

Törenin ardından, yaklaşık 35 dakika olarak planlanan havai fişek gösterisi gerçekleştirildi.

PROTESTOLAR DAMGA VURDU

Öte yandan kutlamalara protestolar da damga vurdu.

Trump'ı protesto etmek üzere bir araya gelen 100 kadar CodePink üyesi kadın, Başkanı elinde cep telefonu, bebek bezi giymiş şekilde gösteren dev balon ile protesto etti.

Washington polisinin helyum doldurularak uçurulmasına müsaade etmediği dev balon, yere bağlı şekilde göstericilerin eylemine eşlik etti.

Beyaz Saray önünde Amerikan bayrağını yakmaya çalışan bir göstericinin de tutuklandığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi