İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA ABD'de istifa depremi! Trump iddiası gündem yarattı

ABD'de istifa depremi! Trump iddiası gündem yarattı

ABD’nin Kiev Büyükelçi Vekili Julie Davis istifa ederek emekliliğe ayrılma kararı aldı. İstifanın nedeni tartışma konusu olurken, ABD Dışişleri iddiaları reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Washington’un Kiev’deki en üst düzey diplomatik temsilcisi konumundaki Julie Davis, görevinden istifa ederek emekliye ayrılma kararı aldı. Kararın arkasında siyasi görüş ayrılıklarının olup olmadığı ise tartışma konusu.

Haberin Detayları:
İngiltere merkezli Financial Times’ın haberine göre, ABD’nin Kiev Büyükelçi Vekili Julie Davis görevini bırakarak emekliliğe ayrılacak. Haberde, Davis’in bu kararında ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı görüş ayrılıklarının ve Washington yönetiminin Ukrayna’ya verdiği desteğin azalmasının etkili olduğu iddia edildi.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bu iddialara net bir yanıt verdi. Sözcü Tommy Pigott, Davis’in istifasını doğrularken, gerekçelere ilişkin ortaya atılan iddiaları kesin bir dille reddetti. Pigott, “Büyükelçi Davis'in Donald Trump ile yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle istifa ettiği yönündeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Pigott ayrıca Davis’in görev süresi boyunca yönetimin politikalarına bağlı kaldığını vurgulayarak, “Kendisi, Haziran 2026’da Kiev’den ayrılıp emekli olana kadar Başkan Trump’ın Rusya-Ukrayna arasında kalıcı barış sağlama çabalarını desteklemeye devam edecektir” dedi.

Öte yandan Davis’in göreve geliş süreci de dikkat çekici. 30 yılı aşkın diplomatik deneyime sahip olan Davis, selefi Bridget Brink’in Trump yönetiminin Ukrayna politikasına itiraz ederek görevinden ayrılmasının ardından Mayıs 2025’te bu göreve getirilmişti. Bu durum, Washington’daki Ukrayna politikalarının diplomatik kadro üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşıdı.