Haftalık Zeit gazetesinin Çarşamba günkü haberine göre, Almanya’nın karşı istihbaratı, Ekonomi Bakanlığı’ndaki iki üst düzey yetkiliyi, Bakan Robert Habeck’in onların Rus casusu olduklarından şüphelenmesi nedeniyle soruşturuyor. Çıkış, ifşayı şöyle tanımladı: “patlayıcı” ve sahip olmak “siyasi bir skandal”

Habeck ve yardımcıları, bu baharda Anayasayı Koruma Federal Dairesi (Verfassungsschutz, BfV olarak da bilinir) ile temasa geçtiler. “Dahili belgelerdeki tutarsızlıklar” Nord Stream 2 boru hattı, depolama tesislerinde doğalgaz ve Almanya’nın enerji güvenliği raporu ile ilgili, zaman yazdı.

Belgeler bildirildi “soğuk anlayış” Rus bakış açısı ve bunlarda belirtilen argümanlar için “genellikle hükümetin resmi çizgisine uymuyordu” haftalık göre. Yetkililer iddiaya göre “sapmış” Habeck’in Nord Stream 2 sertifikasını durdurma konusundaki pozisyonu, Gazprom Almanya’nın statüsü ve gaz tedarikçisi Uniper’in kurtarılması.

Yetkilileri kontrol eden BfV, bildirildi “biyografik anomaliler” örneğin bir vakada Rusya’ya bir çalışma gezisi ve “Rusya’ya duygusal yakınlık” – ama daha önemli bir şey değil. Zeit’e göre, “Sağlam bir kanıt bulunamadı” ya casusluk ya da yolsuzluk. Telefonlarını dinlemeleri, e-postalarını okumaları veya iki yetkiliyi gözetim altına almaları için olası bir sebep bile yoktu.

Almanların çoğu Rusya ile müzakere istiyor 
Ne BfV ne de Zeit yetkililerin isimlerini verdi. “kâbus” 2020’de diplomat Gerhard Sabathil tarafından geçirildi. Çin için casus olmakla suçlanan, suçlamalar düşürülse de itibarını asla geri kazanamadı.

Almanya, sanayisine güç sağlamak için uzun zamandır Rusya’dan ucuz enerji ithalatına güveniyor. 15 Ağustos’ta özel gaz vergisini açıklayan bir konuşmada Habeck, bu modelin “başarısız oldu ve geri dönmeyecek.”

Üst düzey bakanlık yetkilileri kendi yollarına koyulmuş devlet memurları ve enerjiyle uğraşanların çoğu şu şekilde tanımlanıyor: “doğuya meyilli” bir veya iki tanesi henüz yapmamış olabilir “zihinsel dönüşü tamamladı” Zeit spekülasyon yaptı.

Soruşturma görünüşe göre hala devam ediyor, ancak her iki olası sonuç da Şansölye Olaf Scholz hükümeti için sorun yaratıyor. Habeck haklıysa ve iki adam “Kremlin benleri” o zaman Rusya, Berlin’deki en önemli bakanlıklardan birine sızmayı başarmış olacak. Eğer yanılmışsa, etkili Yeşil Parti politikacısı, memurlara karşı bir cadı avı başlatmaya nasıl kandırıldığını açıklamak zorunda kalacak. Her iki durumda da, Zeit, soruşturmanın “yabancılaşma olasılığı yüksek” bürokrasi.

Editör: Haber Merkezi