Amazon ormanlarında çıkan yangınlara çevre örgütleri, politikacılar ve ünlüler dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından tepkiler çığ gibi büyüyor. Brezilya ve Avrupa ülkeleri arasında zıtlaşmaya yol açan orman yangınları konusunda Fransa ve İrlanda, AB’nin Güney Amerika Ortak Pazarı ülkeleriyle ticaret anlaşmasını sona erdirebileceğini duyurdu.

Haberport’ta yer alan bir son dakika haberine göre Brezilya’da sağcı lider JairBolsonaro, Amazon yangınlarının söndürülebilmesi için yeteri kadar çaba gösterilmediğini belirtmişti.

MACRON'DAN KRİZ DEĞERLENDİRMESİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yaşananları uluslararası kriz olarak değerlendirerek konunun G7 zirvesinde gündeme alınması gerektiğini kaydetti. Macron yapmış olduğu açıklamalarda Brezilya Devlet Başkanı’nın iklim değişiklikleri konusunda taahhütlere uymadığını ve yalan söylediğini eklemişti. Bolsonaro ise Fransa’da düzenlenecek zirveye Brezilya’nın katılmayacağını ifade ederek kendisine yönelik gösterilen tepkileri sert bir dile eleştirdi.

YANGINLA MÜCADELE İÇİN KARARNAME ÇIKARILACAK

Fransa lideri Macron açıklamalarında konunun Brezilya’nın iç meselesi olduğuna da vurgu yaptı. Yurtdışı basınında yer alan haberlere göre Brezilya lideri Bolsonaro ise yangınla mücadele konusunda ortak bir kararname çıkaracak ve hatta yangının söndürülebilmesi için orduyu da görevlendirecek.

AMAZON ORMANLARININ DÜNYA İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

Amazon ormanları 5.5 milyon km2’lik büyüklüğe sahiptir. Amazon yağmur ormanları olarak da bilinen bu ormanlar dünya oksijeninin yüzde 20’sini pompalıyor. Brezilya Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü’nün açıklamış olduğu verilere göre Brezilya’da bu yıl boyunca 72 bin 843 yangın yaşandı.

Amazon yağmur ormanlarında 2500 aktif yangın var

Brezilya basınındaki haberlere göre Amazon ormanlarında yaşanan orman yangını sayısında rekor seviyede artış meydana geldi. Amazon yağmur ormanlarında 2500’ü aşkın bölgede halen yangın devam ediyor.

YANGINLARIN %99'UNDAN İNSANLAR SORUMLU

Haberport’taki haberlere göre INPE uzmanı AlbertoSetzer yangınların yüzde 99’unun kasıtlı veya bilinçsiz bir şekilde insanların sorumlu olduğunu belirtti. Kurum başkanı RicardoGalvao ise uydu görüntülerindeki yangın verilerini duyurmuş ve ardından Bolsonaro tarafından görevden el çektirilmişti.

Uzmanlar ise Amazon yağmur ormanlarında çıkan yangın sayısındaki artışa Bonsonaro yönetiminin tarım, hayvancılık ve madenciliğini teşvik açıklamalarını hedef gösteriyor. Güncel haberlere göre dünyanın akciğeri olarak bilinen Amazon ormanlarının tehlike altında olması bütün dünya için endişe yaratıyor.

Kaynak : https://haberport.com/dunya/amazon-yanginlariyla-ilgili-yaptirim-mesajlari-sonrasi-brezilya-ordusu-devreye-girdi-h15465.html

Editör: Haber Merkezi