Arap Birliği, Sudan'ın Kuzey Kurdufan eyaletinin merkezi El Ubeyd kentinde yaşanan gelişmelere ilişkin uluslararası topluma çağrıda bulunarak, daha büyük bir insani ve güvenlik felaketinin önlenmesi için çabaların artırılmasını istedi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Fehmi, yaptığı yazılı açıklamada El Ubeyd'deki gelişmeleri "büyük endişeyle takip ettiğini" belirtti.
"500 binden fazla sivil kuşatma altında"
Fehmi, aralarında on binlerce yerinden edilmiş kişinin de bulunduğu 500 binden fazla sivilin kuşatma altında olduğunu ifade etti.
Açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) insansız hava araçlarıyla pazar yerleri, okullar, hastaneler ile su ve elektrik altyapısını hedef aldığı öne sürüldü.
"Savaş suçları işlenebileceği" uyarısı
Fehmi, uluslararası toplumun daha önce yaptığı uyarılara rağmen El Ubeyd'de askeri yığınakların yanı sıra yerleşim alanları ve sivil tesislerin hedef alınmasının sürdüğünü belirtti.
Bu durumun, Sudan'ın El-Faşir kentinde yaşanan olayların El Ubeyd'de de tekrarlanabileceğine işaret ettiğini ifade eden Fehmi, yaşanabilecek ağır ihlallerin savaş suçları ve insanlığa karşı suç kapsamına girebileceği uyarısında bulundu.
Siyasi çözüm çağrısı
Arap Birliği Genel Sekreteri, El Ubeyd'in daha büyük bir insani ve güvenlik krizine sürüklenmemesi için uluslararası ve bölgesel girişimlerin yoğunlaştırılması, çatışmaların uzamasına neden olacak adımların durdurulması ve Sudan'ın birliği, egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Fehmi ayrıca, Arap Birliği'nin Sudan'da çatışmaların sona erdirilmesi, sivillerin korunması ve insani krizin hafifletilmesini hedefleyen kapsamlı siyasi süreci desteklemeyi sürdürdüğünü belirtti. Bu çalışmaların Arap Birliği, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) yer aldığı beşli mekanizma kapsamında yürütüldüğünü ifade etti.
BM'den de uyarılar geldi
Birleşmiş Milletler yetkilileri, son bir ayda HDK'nin insansız hava araçlarıyla El Ubeyd'deki elektrik santrali, yakıt depoları ve diğer sivil tesisleri hedef aldığı yönündeki iddiaların ardından kentte insani felaket ve ciddi insan hakları ihlalleri yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
BM İnsan Hakları Konseyi ise El Ubeyd'de sivillere yönelik ihlal ve suistimallerin acilen soruşturulmasını öngören kararı oy birliğiyle kabul etti.
