ABD Başkanı Joe Biden, eski Arizona Senatörü Jeff Flake’i Ankara Büyükelçisi olarak aday gösterdi. ABD Senato’su onay verirse, Flake, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olacak. Üstelik bu isimle birlikte Washington yönetimi ilk kez bir siyasiyi, yani “kariyer diplomat” olmayan bir kişiyi büyükelçi olarak Türkiye’ye yollamış olacak. 

Milliyet'ten Deniz Kilislioğlu, bu konuda çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Kilislioğlu'nun bugünkü yazısında öne çıkan bölümler şöyle:

Bu karar, Türkiye’nin yine ‘kariyer diplomat’ olmayan Murat Mercan’ı Washington’a büyükelçi olarak atamasına karşı hamle mi?

Konuştuğum Türk yetkililer bu tercihi öyle yorumlamıyor. Flake’in ne kadar siyasi bir atama olursa olsun, nihayetinde makul bir isim olduğunu söylüyorlar. Üstelik bu ismin, ilişkilerin bundan sonraki seyri açısından avantajları olabileceğini de düşünüyorlar.

Kongre geçmişi avantaj mı?

Flake, Cumhuriyetçi Parti’den olmasına rağmen seçim döneminde Donald Trump karşıtlığı ve Biden’a desteğiyle göze çarptı. Bu anlamda Biden’ın kendisini seçmesi şaşırtıcı değil. Türk yetkililer Flake’i, Kongre’de Rahip Brunson ile ilgili karar hariç, Türkiye’ye dönük diğer olumsuz kararların altında imzası olmadığı için “makul çizgide” bir isim olarak tanımlıyor.

Hali hazırdaki Büyükelçi David Satterfield, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın en kıdemli diplomatlarından, Türkiye’yi iyi bilen biri ve kariyer diplomattı, ancak siyasi gücü yoktu. Flake’in ise Türkiye ve bölge konusunda pek bilgi sahibi olmadığı, aksine uzmanlık alanının, geçmişte Mormon misyoner olarak da görev yaptığı Afrika bölgesi olduğu biliniyor. Ama bununla birlikte Flake’in Kongre kökenli bir isim olması, bir avantaj olarak görülüyor. Zira Türkiye’nin kendisini anlatmakta en çok zorlandığı kurum ABD Kongresi.

Türk yetkililer, çoğu zaman olumsuz kararların çıktığı Kongre’yi bilen bir ismin Ankara’da bulunmasını önemsiyor. Elbette Ankara açısından bakıldığında, Washington S-400, F35, YPG, Gülen’in iadesi gibi temel başlıklarda pozisyon değiştirmedikçe ilişkilerde sıkıntı yaşanma ihtimali hep var. Ancak Flake’in gerek Beyaz Saray’a erişimi gerekse Kongre üyeleriyle irtibatı sebebiyle, Türkiye’nin buralardaki olumsuz imajının giderilmesinde etkisi olabileceği düşünülüyor. Bu sebeplerle Jeff Flake ismi Ankara’da olumsuz karşılanmadı.