İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Böylesi görülmedi! Başkasının bebeğini doğurdu

Böylesi görülmedi! Başkasının bebeğini doğurdu

Avustralya'daki büyük bir tüp bebek merkezinde korkunç bir hata yapıldı. Embriyoların karışması sonucu bir kadın, farkında olmadan başka bir çiftin bebeğini doğurdu. Merkez kadından özür dileyerek karışıklığın "insan hatası" olduğunu söyledi.

Avustralya’da Tüp Bebek Skandalı: Başkasının Bebeğini Doğurdu

Yanlış embriyo transferi faciaya yol açtı
Avustralya’nın önde gelen tüp bebek merkezlerinden Monash IVF, Brisbane kliniğinde büyük bir skandala imza attı. Klinik yetkilileri, bir kadına farkında olmadan başka bir çifte ait embriyonun transfer edildiğini ve bu kadının başkasının bebeğini dünyaya getirdiğini duyurdu. Skandal, başka bir merkeze gönderilmek istenen embriyoların sayısında tutarsızlık fark edilince ortaya çıktı.

“İnsan hatası” savunması
Klinik yönetimi yaptığı açıklamada olayın “insan hatasından” kaynaklandığını ve personelin bu durum karşısında perişan olduğunu belirtti. Olaydan etkilenen çiftlerin isimleri ve doğan bebeğin kimliği gizli tutulurken, Monash IVF CEO’su Michael Knaap yaşananlar için kamuoyundan ve ailelerden özür diledi.

Yasal belirsizlik gündemde
Monash IVF, olayın Avustralya’da bir ilk olduğunu ve mevcut yasal sistemde bu tür bir durumla ilgili net bir emsalin bulunmadığını belirtti. Yasalar, genellikle çocuğun yasal ebeveyni olarak biyolojik (doğumu gerçekleştiren) ebeveynleri tanımlıyor ancak bu olayda genetik ebeveynlerin rızası olmadan embriyonun kullanılması tartışma konusu oldu.

Daha önce de sorun yaşanmıştı
Bu, Monash IVF’in ilk skandalı değil. 2023’te hatalı genetik testler nedeniyle açılan toplu davada 56 milyon dolarlık tazminat ödemeyi kabul etmişti. O davada yaklaşık %35 oranında embriyoların yanlışlıkla genetik olarak uygunsuz raporlandığı iddia edilmişti. Olayın yankıları sürerken, hem etik hem hukuki boyutuyla Avustralya sağlık sisteminde derin bir iz bırakması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *