Rusya, ABD ve Ukrayna arasında krizin çözümüne yönelik yürütülen üçlü görüşmelerin üçüncü turu İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor. Görüşmelerin yarın da sürmesi bekleniyor.
Cenevre’de bir otelde yerel saatle 14.00 civarında başlayan toplantıların ilk günü 4 saatten uzun sürdü. Basına kapalı gerçekleştirilen temaslar, Rusya-Ukrayna savaşının 4. yılına kısa süre kala yapılması nedeniyle diplomatik açıdan kritik önem taşıyor.
Heyetler üst düzey katılımla toplandı
Üçüncü tur görüşmelerde Rus heyetine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Ukrayna tarafını ise Umerov temsil ediyor.
ABD heyetinde, Başkan Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile danışmanı Jared Kushner yer aldı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu sefer toprak sorunu ve diğer hususlar dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazedeki konular istişare edilecek. Bu konular taleplerimizle ilgilidir.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise müttefik ülkelere Rusya’ya yönelik baskının artırılması çağrısında bulundu.
Önceki turlar Abu Dabi’de yapılmıştı
Üçlü müzakerelerin ilk iki turu, 23-24 Ocak ve 4-5 Şubat tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilmişti.
