İran Devrim Muhafızları Ordusu, son 24 saat içerisinde Hürmüz Boğazı’ndan 33 geminin geçiş yaptığını duyurdu.
İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri’ne dayandırdığı haberde, petrol tankerleri, konteyner gemileri ve çeşitli ticari gemilerin boğazdan geçtiği belirtildi.
Geçişlerin güvenlik koordinasyonu altında yapıldığı açıklandı
Açıklamada, gemilerin İran donanmasının koordinasyonu ve güvenlik önlemleri eşliğinde Hürmüz Boğazı’nı kullandığı ifade edildi.
Devrim Muhafızları daha önce yaptığı açıklamalarda, 21 Mayıs’ta 31, 22 Mayıs’ta 35 ve 23 Mayıs’ta ise 25 geminin boğazdan geçtiğini bildirmişti.
Hürmüz Boğazı’nda gerilim sürüyor
İran, ABD ve İsrail’in 28 Şubat tarihinde düzenlediği ortak saldırıların ardından başlayan süreçte Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı almıştı.
Küresel enerji taşımacılığı açısından stratejik öneme sahip olan boğazdaki gelişmeler uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
ABD deniz ablukası kararı almıştı
ABD ile İran arasında 8 Nisan’da varılan ateşkes anlaşmasının ardından Pakistan arabuluculuğunda görüşmeler yapılmıştı.
Görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, 13 Nisan’da İran’a yönelik deniz ablukası uygulanacağını açıklamıştı.
Bu kapsamda ABD’nin, Hürmüz Boğazı’na giriş yapan ve çıkan İran bağlantılı gemilere müdahalede bulunduğu belirtilmişti.
Karşılıklı müdahaleler yaşandı
İran, 17 Nisan’da Lübnan’da ateşkes sağlanmasının ardından ticari gemilerin geçişine belirli şartlarla izin verildiğini duyurmuştu.
Ancak ABD’nin deniz ablukasını sürdürmesi üzerine boğaz geçişlerine yeniden bazı kısıtlamalar getirildiği açıklanmıştı.
Süreç içerisinde ABD’nin Umman Denizi ve Hint Okyanusu’nda İran’a ait bazı ticari gemilere müdahale ettiği, İran’ın da Hürmüz Boğazı yakınlarında bazı gemilere el koyduğu bildirilmişti.
