Abu Dabi şehrinin yaklaşık 170 kilometre batısında, Mirfa kasabası kıyılarının hemen kenarında bulunan Marawah Adası'nda 8 bin yıllık bir taş ortaya çıkarıldı.

Karbon testlerini kullanan Abu Dhabi Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologları incinin tarihini milattan önce 5.600 olarak belirledi.

Arkeologlar, keşfedilen incinin yaklaşık 8.000 yıl önce BAE'de kullanıldığını ispatladı ve dünyanın herhangi bir yerinde keşfedilen inciler için bilinen en eski kanıt.

SERGİLENDİKTEN SONRA MÜZEDE YER ALACAK

İnci 30 Ekim'de açılan '10 Bin Yıllık Lüks 'sergisinin bir parçası olarak Louvre Abu Dabi'de sergilenecek. Sonunda Saadiyat Adası'nda inşa edilen Zayed Ulusal Müzesi'nde yer almaya devam edecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Başkanı Mohamed Al Mubarak, “Abu Dabi incisi, denizle olan ilişkilerimizin eski kökenlerine tanıklık eden çarpıcı bir bulgu. Abu Dabi'de dünyanın en eski incisinin keşfi, son ekonomik ve kültürel tarihimizin çoğunun tarih öncesi şafağa kadar uzanan derin köklere sahip olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Daha fazla kanıt bulma ümidiyle kazılar devam ediyor." dedi.

YAPILAN TEST EN ESKİ İNCİNİN O OLDUĞUNU BELİRTİYOR

Bu keşiften önce, BAE'de bilinen en eski inci Umm Al Quwain'deki Neolitik bir bölgede ortaya çıkarıldı ve milattan önce 7.500 yaşında olduğuna inanılıyordu. Aynı zamandaki eski inciler de, Sharjah'taki Jebel Buhais'e yakın Neolitik bir mezarlıkta bulundu. Karbon testi Abu Dabi incisinin her ikisinden de daha eski olduğunu gösteriyor.

"ONU BULMAYI BEKLEMİYORDUK"

34 yaşındaki Emirati arkeolog Abdulla Al Kaabi, “Onu bulmayı beklemiyorduk” dedi. “Bunun bir inci olduğunu biliyorduk ama tarihi bilmiyorduk. Sonuçları duyduğumuzda çok heyecanlandık ve gerçekten tanımlayamayacağımız bir duygu hissettik.”

Uzmanlar, eski incilerin seramik karşılığında Mezopotamya ile olan ticarette kullanıldığını öne sürdüler. İnciler muhtemelen mücevher olarak da kullanılıyordu.

Editör: Haber Merkezi