Amerikan Defense News sitesinde yer alan habere göre; Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasında kilit rol oynayan bazı ABD Kongre üyeleri, Ankara'nın F-16 satın almasını destekleyebileceklerinin sinyalini verdi.

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşında takındığı role vurgu yapılan haberde, bu durumun Washington cephesinde Ankara'ya karşı olan bakışı ciddi oranda etkilediği ifade edildi.

Soldan sağa; Gregory Meeks, James Risch, Adam Smith ve Bob Menendez

Soldan sağa; Gregory Meeks,    James Risch,    Adam Smith ve    Bob Menendez

TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞINA YEŞİL IŞIK

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks, Defence News'e verdiği demeçte; "Türkiye doğru yönde bazı adımlar attı, fakat hala çalışmamız gereken konular var, bazı konular hala bizi zaman zaman rahatsız ediyor" dedi.

Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Senatör James Risch de "Bu konu ile bağlantılı birçok tarafla görüştüm. Türkler, F-16'ları neden almaları gerektiği konusunda inandırıcı argümanlar ortaya koydu. Ancak hala son kararı vermiş değiliz" diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Adam Smith ise; "Türkiye ile ilişkilere ihtiyacımız var. Bunu yeniden oluşturmanın yollarını bulmalıyız. Türkiye-Amerika, vazgeçebileceğimiz bir ilişki değil" ifadelerini kullandı.

ABD, TÜRKİYE'NİN ERDOĞAN'IN EMRİNDE OLDUĞUNU ANLAMALI

New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez de "Türkiye'nin, beklediğimiz türden bir NATO müttefiki olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı:

Türkiye bir sürü konuda çıkarlarımıza ters düşen şekillerde hareket ediyor. Bence yönetim, Türkiye'yi olmasını istediğimiz şekilde görmeyi bırakmalı ve Erdoğan'ın emrinde olduğunu anlamalı.

Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına sıcak baktığı biliniyor. Daha önce yapılan açıklamalarda bu dikkatle vurgulanırken; satışa onay verilmesi konusunda Kongre'ye mektup dahi gönderilmişti.

En son ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere askeri satış süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirmeleri gerektiğini belirterek Kongre'ye mesaj vermişti.

Editör: Haber Merkezi