Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te eğitimi “sistematik ve kesintisiz şekilde hedef aldığını” ileri sürdü. Bakanlık, öğretmen ve eğitim personelinin okullara ulaşmasının engellenmesi ile İsrail müfredatının uygulanmasına yönelik politikaların Filistin ulusal kimliğini ve anlatısını değiştirmeyi amaçladığını savundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail makamlarının bazı öğretmen ve eğitim çalışanlarının Doğu Kudüs’e giriş izinlerini yenilemediği belirtildi. Bu nedenle özellikle Hristiyan okullarında görev yapan bazı öğretmen ve personelin okullarına ulaşamadığı bildirildi.
Doğu Kudüs’te Öğretmenlerin Giriş İzni Sorunu
Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, İsrail’in Kudüs’te eğitim alanındaki uygulamalarının eğitim sürecini hedef alan daha geniş bir politikanın parçası olduğunu öne sürdü.
Açıklamada, Batı Şeria’dan Doğu Kudüs’e gelerek görev yapan öğretmen ve eğitim personelinin giriş izinlerinde yaşanan sorunların eğitim faaliyetlerini etkilediği ifade edildi.
Bakanlık, öğretmenlerin okullarına ulaşmasının engellenmesinin yanı sıra İsrail müfredatının uygulanmasına yönelik girişimlerin de bulunduğunu belirtti.
Filistin: Ulusal Kimlik Hedef Alınıyor
Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, söz konusu uygulamaların “ulusal kimliği silmeyi ve Filistin anlatısını değiştirmeyi” amaçladığını savundu.
Kudüs’te yaşayan Filistinli öğrencilerin eğitim hakkına dikkat çekilen açıklamada, öğrencilerin kendi ulusal müfredatları doğrultusunda öğrenim görme hakkının uluslararası sözleşme ve anlaşmalarla güvence altına alınan temel haklardan biri olduğu ifade edildi.
Bakanlık, Doğu Kudüs’te eğitime yönelik uygulamaların öğrenciler, öğretmenler ve eğitim kurumları üzerindeki etkilerine ilişkin uyarıda bulundu.
Özel Filistin Okulları Eğitime Başlamadı
Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı işgal altındaki Doğu Kudüs’te özel Filistin okulları ise İsrail’in uygulamalarını protesto etme kararı aldı.
Okullar, Batı Şeria’dan gelen öğretmen ve eğitim personeline giriş izni verilmemesi nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar eğitim faaliyetlerine başlamayacaklarını açıkladı.
Kararla birlikte öğretmenlerin giriş izinlerine ilişkin sorunun çözülmesine kadar özel Filistin okullarında yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı ertelenmiş oldu.
45 Binden Fazla Öğrenci İçin Müfredat Açıklaması
Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valiliği de Doğu Kudüs’teki okullarda uygulanan müfredata ilişkin daha önce açıklamada bulundu.
Valilik, İsrail’in Kudüs Belediyesine bağlı okullarda eğitim gören 45 binden fazla Filistinli öğrenciye İsrail müfredatının uygulandığını belirtti.
Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı ise Doğu Kudüs’teki öğrencilerin ulusal müfredatla eğitim alma hakkının korunması gerektiğini vurguladı.
